2022’de kripto platformlarına yapılan saldırıların bilançosu 3 milyar doları aştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – 2022 yılında kripto para piyasalarında birçok olumsuzluk yaşandı. Kripto para endüstrisini bu yıl zorlayan olayların başında hiç şüphesiz kripto projelerine yönelik gerçekleştirilen siber saldırılar vardı.

Forbes tarafından yapılan araştırmada kripto platformlarına karşı gerçekleşen siber saldırılar sonucu 3 milyar dolardan kripto varlığın çalındığı raporlandı. Araştırmaya göre bu yıl 125 hack olayı gerçekleşti ve fonların önemli bir bölümü DeFi sektöründe faaliyet gösteren projelerden çalındı.  

DeFi, 2022 yılında kötü niyetli kişilerin hedefi haline geldi. Yıl boyunca siber saldırlarla mücadele eden DeFi sektörü, güven kaybına da neden olan bu olaylar sonucu birçok bireysel ve kurumsal şirketin fonlarını çekmesi veya sektöre girmekte tereddüt etmesiyle dolaylı yoldan da etkilendi.

DefiLlama verileri bu alanda faaliyet gösteren protokollerde bulunan kilitli toplam değerin (TVL) yılbaşından bu yana 166 milyar doları üzerinde fon kaybettiğini ortaya koyuyor. Olumsuz piyasa koşullarının ağırlıklı olarak etki ettiği fon çıkışlarında DeFi hack’leri de önemli bir rol oynadı. Yılsonuna gelindiğinde DeFi’de kilitli toplam değer 40 milyar doların altına inmiş durumda. Bu değer, geçen sene Aralık ayında 181 milyar dolar ile rekor seviyesine ulaşmıştı. 

DeFi hack’lerini değerlendiren piyasa yorumcuları, özellikle Blockchain ağları arasında bağlantı kuran köprü protokollerinin güvenlik istismarına en açık projeler olduğuna dikkat çekiyor.

2022’nin en büyük 5 hack olayı

Forbes, araştırmasında bu yıl gerçekleşen siber saldırılar arasında en büyük 5 olayı da listeledi. Buna göre; 625 milyon dolarlık bir zarara yol açan Ronin Network hack’i yılın en büyük siber saldırı olayı olarak tarihe geçti. WormHole Network saldırısı ise 325 milyon dolarlık kripto varlığın çalınmasıyla ikinci sırada yerini aldı. 

Bu iki hack olayının ardından Nomad Bridge 190 milyon dolar, Beanstalk Farms 182 milyon dolar ve Wintermute saldırısıyla ise 160 milyon dolarlık kripto varlık çalındı.

Yıl boyunca DeFi sektörü siber saldırılarının merkezi haline gelirken kripto borsaları ve NFT projeleri de zaman zaman kötü niyetli kişilerin hedefi haline geldi. Bunlar arasında en dikkat çekicilerinden biri piyasanın en popüler NFT projesi Bored Ape Yacht Club’ın (BAYC) sosyal medya kanallarının hacklenmesiydi. Bu olay sonucu platformdan milyonlarca dolar değerinde NFT çalındı.

Kripto borsaları da hacker’ların radarında

Kripto borsalarına yönelik hack olaylarının ilki, yılın başlarında 35 milyon dolara yakın kripto varlığın çalınmasıyla sonuçlanan Crypto.com hack’i oldu. Kripto borsası, saldırı sonucu faaliyetlerine ara vermeden devam etti, ancak bu olay o dönem merkezi kripto borsalarının güvenliği konusunda bazı soru işaretlerine yol açtı. 

FTX ise bu yıl siber saldırıya uğrayan son borsa oldu. Kimileri için son derece şüpheli olarak görülen FTX hack’i, borsanın iflas açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti. Yapılan bildirimlere göre iflas eden kripto para borsasından 372 milyon dolarlık kripto para çalındı.

Siber saldırı zamanlaması, şüpheleri artıran faktör oldu. FTX hack’in şirket içinden bir eylem mi yoksa kargaşadan yararlanan bir hacker’ın işi mi olduğu henüz belli değil. Bu olay şimdi FTX soruşturmasından bağımsız olarak ABD Adalet Bakanlığı tarafından soruşturulmaya başlandı.

Yazar: Günay Caymaz