AB, kripto yasa tasarısı MiCA’nın oylamasını Şubat ayına erteledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Avrupa Birliği, Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) yasa tasarısına yönelik oylamayı Şubat ayına erteledi. 

Bu ertelemeyle birlikte bölge sınırıları içerisindeki kripto faaliyetleri için önemli değişikliklere yol açması beklenen yasanın uygulamaya alınması da daha fazla gecikmeye uğramış oldu. 

Avrupa Parlamentosunun bir temsilcisi tarafından Coindesk’e yapılan açıklamada yasa tasarısının uzunluğu ve komplike yapıda olmasından dolayı oylamanın Parlamentonun Aralık ayı oturumuna yetişemeyeceği dile getirildi. 

Avrupa Birliği için Kripto Varlık Piyasaları yasa tasarısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar özellikle Terra ekosisteminin çöküşü sonrası hız kazandı. Yasa tasarısının temelinde sabit kripto varlıkları düzenleme bulunurken geçen süreçte kapsam kripto para piyasalarını da kapsayacak şekilde genişletildi ve nihayetinde Ekim ayında mevzuatın tam metni yayımlandı. 

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen tasarının yasal hale gelmesi için AB Konseyine dahil hükümetler tarafından da onaylanması gerekiyor. Bu yüzden İngilizce olarak hazırlanan MiCA mevzuatının, Avrupa Birliği’nde konuşulan 24 resmi dile çevrilmesi gerekiyor.

MiCA mevzuatının öne çıkan maddeleri arasında sabit kripto varlıkların düzenlenmesinin haricinde kripto cüzdan hizmeti ve borsa platformlarının, AB sınırları içerisinde faaliyet göstermeleri için lisans alma zorunluluğu bulunuyor. Bunun yanında AB’nin kapsamlı kripto tasarısı, uluslararası kuruluşların da beğenisi topladı ve tasarının küresel çapta uygulanabilecek bir düzenleme kapsamına sahip olduğu yönünde görüşler ortaya çıktı.

MiCA, AB Konseyi tarafından onay aldıktan sonra AB Resmi Gazetesinde yayımlandıktan sonra yasal hale gelecek, ancak uygulamaya alınması kripto şirketlerinin uyum sürecine bağlı olarak 12 – 18 ayı bulabilecek. Şu an oylamanın Aralık ayından Şubat ayına çekilmesi, bu sürecin de uzamasına neden oldu.

Yazar: Günay Caymaz