AB, kriptoların enerji kullanımını kontrol etmek için yeni bir yöntem geliştiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Avrupa Birliği, bu kış büyük bir enerji sorunuyla karşı karşıya kalırken her sektörde elektrik tüketimini kontrol altına almak için önemler almaya çalışıyor.

Birlik, bu önlemler kapsamında Bitcoin gibi kripto paralar için bir enerji verimliliği etiketi geliştirmek için harekete geçti. Bloomberg tarafından servis edilen habere göre Avrupa Komisyonu, sunacağı bir taslak teklifte kripto varlık sağlayıcılarının hisse ispatı gibi daha çevre dostu bir mekanizmaya geçmesi için teşvikler öneriyor. Kışa girilirken Avrupa, Rus tarafından gelen gazın büyük ölçüde kesilmesinin ardından enerji tüketimine yönelik hızlı eylemler almaya başladı.

AB’nin taslak metnin de kripto paraların kullanımlarının önemli ölçüde artmasına bağlı olarak aynı oranda enerji tüketiminde artışta olduğunun altı çiziliyor. Tavsiye metninde ise kripto paraların ticaretinde ve üretiminde kullanılan teknolojide en az enerji kullanan modellerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. 

Diğer yandan AB’nin önemleri Bitcoin madenciliğini kısıtlama yönünde genişlerse bölgenin küresel BTC madenciliğinde %10 gibi bir paya sahip olmasına rağmen hareketin dünya genelini etkileyebileceğine yönelik bir endişeler ortaya çıkabilir.

AB, kripto paraları enerji kullanımlarına göre sınıflandıracak

Ancak taslakta kripto para madenciliğini yasaklamaya yönelik bir metin bulunmazken bunun yerine kripto varlıklarının enerji verimliliğinin derecelendirilerek varlık sağlayıcılarının enerji tüketimini ve çevresel etkilerini raporlaması istenecek. Avrupa bölgesinde geçtiğimiz dönemlerde Bitcoin madenciliğinin yasaklanmasına yönelik öneri sunulmuş, ancak bu eylem oy birliğiyle reddedilmişti.

Avrupa Birliği, şimdi etiketleme sistemiyle şu an Ethereum’un geçiş yaptığı ve %99,9 oranında daha az enerji kullanan iş ispatı (PoS) gibi modelleri kullanan kripto varlıklara geçiş yapılmasını teşvik edecek.

Bunun yanında birliğe üye ülkelere kripto madenciliği için vergi indirimine son verilmesi yönünde tavsiyelerde sunulacak. Ayrıca AB, enerji kesintilerinin artmaya başlaması durumunda ülkelerin madencilik faaliyetlerini durdurması gerektiği konusunu da yeniden gündeme getirdi.

Bugün sunulacak olan taslak çalışmaya göre bu kış enerji kriziyle baş etmeye çalışacak olan Avrupa Birliği’nin yoğun enerji kullanan kripto varlıkları hedefine aldığı anlaşılıyor.

Yazar: Günay Caymaz