ABD’de konut kredi faizleri ve başvurularda son durum

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – ABD’de mortgage kredi faizleri 6 haftalık düşüşüne ara verdi. Yıl içinde %7,16’ya çıkarak son 21 yılın en yüksek oranına yükselen kredi faizleri son 6 haftada gerileme kaydederek %6,41’e düştü. Ancak 9 Aralık ile biten haftada kredi faizlerinde sınırlı da olsa artış gözlendi, oran %6,42’ye çıktı. Böylelikle 1,5 aylık düşüş serisi son haftada durdu.

Mortgage kredi başvuruları nasıl?

Faiz oranındaki artışa bağlı gerileyen başvurularda en kötü dönem Ağustos-Kasım süresinde yaşanırken Ekim ayı içinde başvurularda oldukça belirgin düşüşler görüldü. Son haftada ise başvurularda %3,2 oranında artış görüldü.

Fed faiz artış hızını yavaşlattı

Çarşamba günü yapılan yılın son FOMC toplantısında ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini 50 baz puan artırarak %4,5’e çıkardı. Faiz artış hızının gelecek yıl azaltılacağını belirten banka, nihai faiz oranının ise önceki tahminlerin üzerinde olacağını belirtti.

Politika faizinin daha düşük oranla artırılması ve yılın ikinci çeyreği itibarıyla da sabit tutulması, bununla beraber enflasyonda düşüşün devam etmesi durumunda mortgage başvurularının da canlanması bekleniyor.

Yazar: Necdet Erginsoy