ASML, rekor rezervasyon bildirdikten sonra yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

ASML (AS:ASML) hisseleri; Hollanda merkezli litografi şirketinin ABD’nin Çin’e silikon çip satışına getirdiği son kısıtlamalardan kötü etkilenmeyeceğini açıklamasının ardından Çarşamba günü piyasa öncesinde yükseldi.

ASML Başkanı ve CEO’su Peter Wennink, yaptığı açıklamada “İlk değerlendirmemize göre yeni kısıtlamalar, ASML tarafından Hollanda dışına sevk edilen litografi ekipmanlarını düzenleyen kuralları değiştirmiyor ve ASML’nin 2023 sevkiyat planı üzerindeki doğrudan etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz.” dedi.

Üst düzey yarı iletkenler üreten makinelerin üreticisi ASML, ABD ve Çin arasında artan düşmanlığın bir sonucu olarak Washington tarafından son teknoloji ürünü “aşırı ultraviyole” (EUV) makinelerini Çinli müşterilerden uzak tutması yönünde baskı gördü.

Ancak şirketlerin üretim operasyonlarını Çin dışına taşımaları ve ABD’ye daha fazla yatırım yapmaları yönündeki ABD baskısı nedeniyle ASML’nin makinelerine olan talep artıyor. Intel (NASDAQ:INTC), Samsung (KS:005930) ve Taiwan Semiconductor (TW:2330) geçen yıl ABD’de çip üretim kapasitesini artırmaya yönelik büyük planlarını açıklamıştı.

Bu faktörler, Eylül ayına kadar olan üç aylık dönemde yeni siparişlerin 8,92 milyar euro (8,78 milyar dolar) gibi rekor bir seviyeye ulaşmasını sağladı ve bunun 3,8 milyar euro’su EUV makineleri içindi.

Net satışlar bir önceki çeyreğe göre %6,4 artışla 5,78 milyar euro’ya yükselirken şirketin pazardaki hakim konumunu fiyat artışlarını desteklemek için kullanmasıyla brüt kâr marjı %49,1’den %51,8’e çıktı.

Hisse başına kazancı ise 3,91 yerine 4,29 euro ile beklentilerin en az %10 fazlası olarak gerçekleşti.

Wennink, dördüncü çeyrekte satışların yeniden artarak 6,1 ila 6,6 milyar euro arasında gerçekleşmesini ancak brüt kâr marjının yeniden %49’a düşmesini beklediğini söyledi.

ASML hisseleri Amsterdam’da %6,9 yükseldi. Hisse senedi, bu yıl teknoloji sektöründeki isimlerin düşüş eğilimine direnemeyerek yılın başından bugüne %40 düşüş gösterdi.