Avrupa borsaları, önemli gelişmeler öncesinde karışık seyrediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

Yatırımcılar, İngiltere’nin yeni siyasi liderinin yanı sıra Avrupa’nın en büyük yatırım bankalarının üç aylık sonuçları açıklanmadan önce merkez bankasının sıkılaştırma politikasını değerlendirirken Avrupa borsaları Pazartesi günü karışık bir şekilde işlem gördü.

DAX %0,6, CAC 40 %0,7 yükselirken İngiltere’de FTSE 100 %0,2 düşüş yaşadı.

Avrupa borsaları, Fed’in Aralık ayında daha küçük bir faiz artışını tartışabileceğine dair bir rapor üzerine geçen haftanın sonunda Wall Street’teki güçlü kazançların etkisiyle Pazartesi günü destek gördü.

Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankasının (ECB), para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırması bekleniyor ve Perşembe günü 75 baz puanlık ikinci bir faiz artırımı, Euro Bölgesi’nde merkez bankasının %2’lik hedefinin oldukça üzerinde olan yaklaşık %10’luk enflasyon sebebiyle kesin gibi görünüyor.

Pazartesi günü açıklanan ekonomik veriler, Almanya’nın imalat sektörünün daralma bölgesine daha da girdiğini ve ülkenin imalat PMI’sının, 47,8 olan bir önceki aya göre Ekim ayında 45,7’ye düştüğünü gösterdi.

Bir bütün olarak Euro Bölgesi için ekonomik faaliyetler de Ekim ayında düştü ve S&P Global Bileşik PMI, Eylül ayındaki 48,1 seviyesinden 47,1’e geriledi. Bu durum, Cuma günü açıklanan ve Euro Bölgesi’nde tüketici güveninin Ekim ayında rekor düşük seviyeye yakın seyrettiğini gösteren rakamlarla örtüşürken hanehalklarının hayat pahalılığı kriziyle mücadele ettiği bu kış, durgunluk riskinin devam ettiğini vurguladı.

Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre Çin’de GSYİH, Temmuz-Eylül çeyreğinde yıllık bazda %3,9 artarak ikinci çeyrekteki %0,4’lük artış hızını yakaladı.

Bu hafta ayrıca genellikle bölgedeki iş sağlığının önemli bir göstergesi olarak görülen Avrupa’nın önde gelen yatırım bankalarının kazanç raporları da ilgi çekecek.

Salı günü UBS (SIX:UBSG), Çarşamba günü Deutsche Bank (ETR:DBKGn) ve Barclays (LON:BARC), Perşembe günü ise Credit Suisse ‘in (SIX:CSGN) büyük güncellemeleri merakla bekleniyor.

Hollandalı tıbbi ekipman üreticisi Philips (AS:PHG), yaklaşık 4.000 kişiyi işten çıkarmayı beklediğini açıklamasının ardından hisseleri %0,7 düşerken Hollandalı teknoloji yatırımcısı Prosus (AS:PRX) hisseleri de Asya’daki büyümeye ilişkin endişelerle %11 değer kaybetti.

Öte yandan İngiltere’nin Muhafazakâr Partisi, Pazartesi günü ülkenin altı yıl içinde beşinci başbakanı olacak yeni liderini seçmeye hazırlanıyor. Eski Başbakan Boris Johnson’ın Pazar günü adaylıktan çekilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Rishi Sunak önde gidiyor.

Petrol fiyatları; dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki talebin, Eylül ayında COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasının faaliyetleri sınırlamaya devam etmesi nedeniyle durgun kaldığını gösteren verilerin ardından Pazartesi günü düştü.

Programın bir hafta gerisinde olarak Pazartesi günü açıklanan verilere göre Çin, geçen ay günde yaklaşık 9,79 milyon varile eşdeğer 40,24 milyon ton ham petrol ithal etti. Bu rakam, Ağustos ayındaki 9,5 milyon varile kıyasla hafif bir artış gösterse de bir yıl önceki günlük 10 milyon varillik ithalatın altında kaldı.

WTI %1,3 düşüşle 83,97 dolardan işlem görürken Brent %1,2 düşüşle 90,25 dolara geriledi.

Ayrıca altın vadeli işlemleri %0,1 düşüşle 1.654,25 dolar olurken euro/dolar %0,3 azalarak 0,9827’den alıcı buldu.