Avrupa borsasında Ericsson, 5G maliyetleri nedeniyle düşüş yaşadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse 

Perşembe günü Avrupa borsaları, bir önceki seansın negatif eğilimini sürdürerek düşüş yaşadı. ABD’nin son enflasyon raporu, daha agresif parasal sıkılaştırma olasılığını artırarak küresel ekonomik büyüme üzerinde baskı yarattı.

DAX %0,2, CAC 40 %0,5 ve FTSE 100 %0,3 düşüş yaşadı.

ABD’de tüketici enflasyonu Haziran ayında %9,1 ile 41 yılın zirvesini gördükten sonra Avrupa borsasında ana endeksler Çarşamba gününü düşüşle bitirdi. Bu yeni zirve, Fed’in üzerindeki parasal sıkılaştırma baskısını artırdı.

Merkez bankası Haziran ayında faizleri 75 baz puan artırma kararı almıştı ve bu enflasyon oranı da bu ay sonunda benzer büyüklükte bir faiz artışına, dolayısıyla ABD ekonomisinin resesyona girmesine yol açabilir.

Öte yandan ABD’nin para politikasındaki sıkılaştırma karşısında euro’nun parite altına düşmesi ile bu durum Avrupa Merkez Bankası (ECB) için bir ikilem yaratıyor. Zayıf para birimi, zaten rekor seviyeye çıkmış olan enflasyonu daha da artırma riski taşırken ECB, faizlerde hızlı bir artış ile karşılık vererek yüksek enerji maliyetleriyle zarar görmüş olan bir ekonomiyi daha da baskılayabilir.

Kurumsal gelişmelerde; Ericsson (ST:ERICa) %10 üzerinde değer kaybetti. Telekomünikasyon ağ ekipmanı şirketi, ikinci çeyrekte 5G maliyetlerinde büyük artış yaşanmasından dolayı kâr marjının eridiğini raporladı.

Sektördeki bir diğer isim Deutsche Telekom (ETR:DTEGn) da kule işinin %51’ini bir konsorsiyuma satacağını açıkladıktan sonra %2 düşüş gösterdi.

Experian (LON:EXPN) hisseleri %1,7 yükseldi. Kredi raporlama şirketi, Kuzey Amerika başta olmak üzere güçlü talepten faydalanarak ilk çeyrek toplam gelirinde artış raporladı.

Aker Solutions (OL:AKSOA), petrol ve gaz şirketlerinin faaliyetlerinde artış gördüğünden 2022 gelir görünümünü yükselttikten sonra %8,4 değer kazanırken Kone (HE:KNEBV), satış ve kâr görünümünü düşürünce hisseleri %0,3 değer kaybetti.

İlerleyen saatlerde ABD’nin büyük bankalarından JPMorgan Chase (NYSE:JPM) ve Morgan Stanley (NYSE:MS) çeyrek dönemlik kazanç raporlarını paylaşacak.

Yüksek enflasyon oranları ve ABD hükümetinin Ocak ayından beri en büyük haftalık artışın yaşandığını gösteren stok verileri sonrasında Perşembe günü petrol fiyatları düşüş yaşadı.

ABD Enerji Bilgilendirme Dairesinin ham petrol stok raporu, 8 Temmuz haftasında stoklarda 3,254 milyon varil artış yaşandığını gösterdi.

Resesyon endişeleri, geçtiğimiz iki haftada petrol fiyatlarında düşüşe yol açtı. Salı günü petrol fiyatları, Nisan ayından beri ilk kez 100 doların altına indi.

WTI %0,8 düşüşle 95,52 dolar olurken Brent %0,6 azalarak 99 dolardan işlem gördü.

Son olarak altın vadeli işlemleri, %1,1 düşüşle 1.716,70 dolar olurken EUR/USD %0,2 değer kaybederek 1,0041’den alıcı buldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir