Avrupa Merkez Bankası dijital euro ile ilgili ikinci raporunu yayımladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Avrupa Merkez Bankası araştırmacıları, dijital euro ile ilgili fizibilite çalışmalarına yönelik ikinci raporunu yayımladı. 

Araştırmacılar, ilk raporlarını Eylül ayında yayımlamıştı ve aradan geçen yaklaşık 3 aylık zaman zarfında dijital euro ile ilgili daha detaylı çalışmalar yapıldığı görüldü. Bu çalışmalar arasında 3. tarafların nasıl bir rol üstleneceği ve fon transfer modelleri kullanıma yönelik detaylar dikkat çekti.

Ortaya çıkan raporlara göre Avrupa Merkez Bankası ve birliğe üye ülkelerin merkez bankası arasında bir konsorsiyum kurulacak ve merkez bankaları, dijital Euro’nun ihracından ve ödemesinden sorumlu olacak.

Bununla birlikte Eylül 2021 döneminde başlanan çalışmaların yıl sonu itibarıyla hız kazandığı görülürken araştırmacılar, doğrudan merkez bankasına bağlı bir model yerine denetimli bir aracılık yaklaşımının daha uygun olacağı önerisinde bulundu. Böylece araştırmacılar, denetim altındaki aracılar ile dijital euro işlemleri için kullanılacak cihaz ve uygulamalar da dahil olmak üzere tüm bireysel işlemlere yönelik sorumlulukların paylaşılabileceğini düşünüyor. 

Önerilen modelde aracıların müşteri işlemlerine erişimi olmasına rağmen merkez bankalarının tüketicilerin bakiyelerine ve hesap hareketlerine müdahalesinin düşük düzeyde tutulması gerektiğini önerdi. Diğer yandan dijital euro’nun geleneksel yöntemle mi yoksa dağıtılmış defter teknolojisi kullanılarak mı çalışacağına dair bilgi verilmedi.

Dijital euro ne zaman tedavüle çıkarılacak?

Dijital euro ile ilgili çalışmaların yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. Bundan sonraki süreçte Avrupa Merkez Bankası Yönetimi, 2023 yılı içerisinde araştırmanın bulgularını değerlendirecek ve bir dijital euro tedavülü için son kararını verecek. Sonraki aşamalarda ise Avrupa Birliği parlamentosuna kadar ilerleyecek süreçte birliğe bağlı ülkeler, dijital Euro’nun ihracı konusunda son kararı verecek. 

Geçen hafta 2024 seçimleri öncesi ele alınacak taslak yasalar konusunda bir mutabakata varan Avrupa Birliği’nin bu gündem içerisinde dijital euro ihracını da eklediği görüldü. Buna göre Avrupa’da bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile ilgili kararın 2023 yılının sonlarına kadar alınması bekleniyor.

Yazar: Günay Caymaz