Bailey: “Yüksek enflasyon, BoE’nin bağımsız olduğu için başarısız olduğu anlamına gelmiyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, Çarşamba günü yeni Başbakan Liz Truss’u merkez bankasının bağımsızlığına son vermemesi konusunda uyararak mevcut yüksek enflasyon oranının bankanın operasyonel çerçevesinin başarısız olduğunu kanıtlamadığını söyledi.

Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışını kazanmasının ardından bu hafta başında İngiltere Başbakanı olarak kabul edilen Truss, kampanyası sırasında bankanın son yıllarda büyük miktarda para yaratmasının enflasyonun kontrolden çıkmasına yol açtığını söyleyerek bankanın hükümet tarafından daha yakın markaja alınmasını önermişti.

Truss, yakın gelecekte bankanın yetkilerini gözden geçirmeyi planlıyor; ekonomistler bunun, II. Dünya Savaşı’ndan sonraki 50 yılda olduğu gibi faiz oranlarının belirlenmesini siyasileştirme riski taşıdığı konusunda uyarıyor.

Bailey, bu tür incelemelerin dünya çapında standart olaylar olduğunu belirterek yetkisinin incelenmesinin önünde durmayacağını söyledi. Ancak Hazine Seçim Komitesine verdiği ifadede Truss’un eleştirilerine şiddetle karşı çıktı ve enflasyondaki artıştan dış faktörlerin – özellikle de enerji fiyatlarının – sorumlu olduğunu söyledi.

“Para arzını… enflasyonun doğrudan ve dolaysız bir göstergesi olarak kullanabileceğinizi sanmıyorum.” diyen Bailey, ikisi arasındaki ilişkinin son yıllarda güvenilir görülemeyecek kadar sık bozulduğuna dikkat çekti.

Bailey, Tony Blair hükümetinin bankanın para politikası üzerindeki geleneksel hakimiyetini yeniden tesis etmesinden bu yana geçen 25 yıl içinde “karşılaştıkları en büyük şok” olduğunu söyledi. “Ancak bu, rejimin başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Rejimin bu şokla başa çıkmak için kendi işini yapması gerektiğini gösteriyor.”

İngiltere’de yıllık enflasyon %10,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesinde ve bankanın hedefi olan %2’nin beş katından fazla. Banka, enerji piyasasındaki çalkantıların gecikmeli etkilerinin ekonominin geneline kademeli olarak yansımasıyla birlikte enflasyonun önümüzdeki aylarda %13’ün üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

Bu enflasyona katkıda bulunan faktörlerden biri, on yılın en düşük seviyesini test eden sterlinin zayıflığı oldu. Para birimi, Çarşamba günü tekrar düşerek 1,1480 dolardan işlem gördü.

Bailey, Fed’in İngiltere ve Euro Bölgesi’ne zarar veren enerji fiyatlarının yarattığı benzer bir kısıtlama olmaksızın faiz oranlarını çok daha sert bir şekilde artırabilmesinden dolayı sterlindeki düşüşün büyük çoğunlukla “bir dolar hikayesi” olduğunu savundu.

Bailey, “ABD, enflasyon ve faaliyet konusunda aynı dengelerle çalışmıyor.” dedi.

Bununla birlikte İngiltere’nin, başka, daha uzun vadeli sorunlarla karşı karşıya olduğunu da kabul ederek üretkenlikteki büyümenin “en az 15 yıldır” düşük olmasına dikkat çekti.