Bedbaht Bed Bath & Beyond, Çin’de kuraklık, Xiaomi ve Kohls – Piyasalarda neler oluyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

Yazın en sıcak günlerini yaşıyoruz ve ne veri ne de kazanç takviminde hayal gücünü gerçekten ateşleyecek bir şey var. Bu boşluk, Ryan Cohen’in Bed Bath & Beyond hisselerinde yaptığı ve bireysel yatırımcı takipçilerinden oluşan ordusunun kayıplarını telafi etmek zorunda kalmasıyla kripto piyasalarına da sıçramış gibi görünen korkunç bir “pump-and-dump” ile dolduruldu. Kohls ve Xiaomi’nin hayal kırıklığı yaratan kazanç raporlarının ardından hisse senetleri düşüşle açılmaya hazırlanıyor. Deere ve Foot Locker raporlama yapacak. Ren nehrindeki su seviyeleri yükseldikçe Avrupa’daki elektrik fiyatları düşüyor ancak Çin’deki kuraklık Yangtze havzasındaki fabrikaların üretimini azaltıyor.

İşte 19 Ağustos Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Bed Bath & Beyond’un bahtsızlığı

Bed Bath & Beyond (NASDAQ:BBBY) hisseleri, Chewy’nin (NYSE:CHWY) kurucusu Ryan Cohen’in şirketteki hisselerinin tamamını elden çıkararak beş aylık yatırımdan yaklaşık 60 milyon dolar kâr elde etmesinin ardından piyasa öncesinde düşüşe geçti.

Hareket, şaka temalı hissede (meme stock) üç hafta süren bir açığa satış sıkışmasının sonunda geldi. Bireysel yatırımcılar, bu duruma benzer bir şekilde hisse topladıktan sonra orijinal meme stock GameStop’un (NYSE: GME) başkanı olan Cohen’in, zor durumda olan bu şirkette de bir atılım olması için yönetim kurulunda kalacağını umarak hissedeki sıkışıklığı körükledi.

Bu artık ümitsiz bir girişim gibi görünüyor. Şirket hâlâ müşteri kaybediyor ve son CEO henüz değiştirmedi.

2. Kripto satışları

BBBY hisselerinin aniden tersine dönmesi, kripto para evreni için haftalardır yaşanan en kötü günlerden birine katkıda bulunmuş olabilir.

Veri analiz şirketi Coinalyze, açıklamayı takip eden saatlerde yüz milyonlarca dolar değerinde kripto paranın likidite edildiğini gösterdi ancak buna, Asya’da yapılan ilgisiz satışlar da dahil olabilir. Bitcoin %7,6 düşüşle son üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken Ethereum %6,2 düştü.

Çarşamba günü Vitalik Buterin, uzun süredir beklenen yeni kripto para madenciliği için daha az enerji kullanan bir sisteme geçişin, “gas ücretlerinde” (bireylerin bir blok zincirinde bir işlemi tamamlamak için yaptıkları ödeme) bir azalmaya yol açmayacağını söylediğinden bu yana Ethereum baskı altında.

3. Hisse senetleri düşüşle açılacak; Kohl’s (NYSE:KSS), Xiaomi ve Deere gündemde

ABD borsaları, Fed’de şahin tutumun devam ettiğine dair işaretler nedeniyle son ralliye olan güvenin zayıflamasıyla, hafta boyunca kazandıklarının çoğunu açılışta kaybetmeye hazırlanıyor.

Dow Jones vadeli işlemleri 205 puan düşerken S&P 500 vadeli işlemleri %0,8 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,9 geriledi.

İlgi çekebilecek hisseler arasında Perşembe günü etkileyici bir kazanç elde eden Applied Materials (NASDAQ:AMAT) yer alırken Deere (NYSE:DE), Foot Locker (NYSE:FL) ve Madison Square Garden (NYSE:MSGS) piyasa öncesinde kazancını raporlayacak. Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi (OTC:XIACY), sunduğu raporda gelirinde %20 ve kârında %83 düşüş yaşandığını bildirdi. Bu durum çip üretimi ve elektronik sektörlerinde de yankı bulabilir.

4. Ren Nehri canlanıyor, Yangtze kuruyor

Hafta ortasındaki yağışlar sayesinde Alman yetkililerin Ren nehrindeki su seviyesinin önümüzdeki hafta önemli ölçüde yükseleceği tahmininde bulunmasının ardından Avrupa’daki elektrik fiyatları bir miktar düştü. Önceki haftalarda su seviyesi o kadar düşmüştü ki Güney Almanya’daki birçok elektrik santrali bu önemli su yolu üzerinden kömür ve ısıtma yakıtı sevkiyatı yapamıyordu.

Artan enerji fiyatlarının etkileri, rekor kıran başka verilerde de görüldü. Bu veriler, Avrupa Merkez Bankasının Eylül toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırması yönündeki baskıyı sürdürdü. Kuzey Denizi’nde ise enerji fiyatlarındaki sıkıntılar, İngiltere’de tüketici güvenini tüm zamanların en düşük seviyesine indirdi.

Kuraklık sorunları sadece Avrupa ile sınırlı değil. Çin’deki Yangtze nehri de hidroelektrik kaynaklarını kesen kuraklık nedeniyle normal derinliğinin yarısına kadar indi ve çeşitli sektörleri, üretimi kesmek hatta durdurmak zorunda bıraktı. Associated Press’e göre Sichuan ve Chongqing’de işlemci çipi, güneş paneli ve otomobil parçaları üreten binlerce fabrika bu hafta en az altı günlüğüne kapandı.

5. Güçlü dolar ve ekonomiyle ilgili korkular nedeniyle petrol bu haftayı negatif kapatma yolunda

Cuma günü ham petrol fiyatları yine düşüş yaşadı ve küresel ekonomiye ilişkin korkuların artmasıyla birlikte haftalık bazda ciddi bir kayıp yaşama yolunda ilerliyor. Dolar bazlı olmayan ekonomiler için petrolü daha pahalı hale getiren dolardaki yükseliş ise işleri daha da kötüleştiriyor.

ABD ham petrol vadeli işlemleri %1,8 düşüşle 88,93 dolardan, Brent ham petrol vadeli işlemleri ise %1,8 düşüşle 94,89 dolardan işlem gördü.

Rusya’nın Zaporijya nükleer santraline ilişkin tehditlerinin ardından artan gerginlik, bu tehditlerin gerçekleşmemesiyle birlikte azaldı. Ayrıca Avrupa, Japonya ve ABD tarafından reddedildikten sonra enerjiye aç gelişmekte olan piyasalara yönelen Rusya’nın, Temmuz ayında ihracatının yeniden arttığı haberleri de fiyatlar üzerinde etkili oldu.