Binance söylentileri kripto yatırımcılarını tedirgin etmeye devam ediyor 

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance hakkındaki iddialar, kara bulutların kripto borsası üzerinde dolaşmasına neden oluyor.

Binance, şu an rezervlerinin azalmaya başladığı iddiaları, ödeme sorunları, kara para aklama ve yaptırımları ihlal etme gibi kanıtların bulunduğu söylentiler gibi sorunlarla baş etmeye çalışıyor.

FTX’in çöküşünün ardından sarsılan kripto para sektörü, şimdi de Binance ile ilgili henüz kanıtlanmamış, ancak piyasada tedirgin edici boyutlara yükselen söylentilerle çalkalanıyor. Binance’i zor duruma düşüren en önemli sorun ise yaklaşık iki yıl önce ABD Adalet Bakanlığı savcıları tarafından başlatılan bir kara para aklama ve yaptırımları ihlal etme soruşturması. Bu hafta ana akım medya tarafından bu soruşturma kapsamında önemli kanıtlar elde edildiğine dair haberler servis edildi.

Bu gelişme henüz resmi makamlarca doğrulanmamış olsa da kripto yatırımcılarını paniğe sevk etmeye yetti. Öyle ki kripto para analiz platformu Nansen, dünden bu yana Binance’ten yüksek miktarda fon çıkışı olduğunu bildirdi. Nansen, son bir haftalık çıkışların ise 2 milyar dolarlık kripto varlığa ulaştığına da dikkat çekti. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse FTX’in iflasıyla birlikte oluşan panik havasında Binance’ten yaklaşık 2,3 milyar dolarlık fon çıkışı görülmüştü. Bu söylentilerin yayılmasıyla şimdi en büyük kripto para borsası, yeni bir fon çıkışı dalgasıyla baş etmek zorunda.

Binance borsası soruşturma iddialarıyla baskı altında

Nansen raporunun detaylarında ise kripto sektöründe önemli bir piyasa yapıcı girişim olan Jump Trading’in geçtiğimiz hafta Binance’ten 146 milyon dolarlık kripto para çektiğine yer verildi. Ancak fon trafiğiyle ilgili olumlu sayılabilecek gelişmeler de var.

Başka bir analiz firması Lookonchain, kripto para piyasa yapıcı şirket Wintermute Trading’in bugün Binance’e 150 milyon dolarlık kripto para aktardığını bildirdi. Ayrıca Tron kurucusu Justin Sun, bugün Binance’e 100 milyon USDC aktardığını duyurdu ve işlem detaylarını paylaştı. Görünen o ki Binance’in olası bir likidite sıkışıklığına girmemesi için yoğun bir mesai harcanıyor.

Bugün yaşanan gelişmelerde söylentileri kuvvetlerinde bir duyuru ise borsada USDC işlemlerini geçici olarak askıya alınmasıydı. Piyasa yorumcuları, son gelişmelerinin ardından USDC çekimlerinin askıya alınmasına oldukça şüpheli yaklaşıyor.

Binance CEO’su iddiaları yalanlıyor

Binance CEO’su Changpeng Zhao, kara bulutların şirketi üzerinde dolaşmaya başlamasıyla birlikte bazı açıklamalarda bulundu. CZ, ortaya atılan iddiaların, FUD (korku, belirsizlik ve şüphe) yaymaktan başka bir şey olmadığını söyledi ve yatırımcılara endişelenmemeleri çağrısında bulundu.

USDC çekimlerinin durdurulmasıyla ilgili de açıklama yapan CZ, USDC çekimlerinde ani bir artış olduğunu ve takas kanallarının ABD New York’ta bulunan bir bankadan dolar çekilmesi suretiyle çalıştığını söyledi. CZ, bankanın şu an kapalı olmasından dolayı işlemlerin askıya alındığını ve bankanın çalışma saatleri içerisinde bu durumun düzeleceğini beklediklerini söyledi.

Sonuç olarak Binance hakkında çıkan iddialar, henüz söylenti boyutunda da olsa kripto yatırımcılarını tedirgin etmeye yetiyor. Bu durumun oluşturduğu bir olumsuzluk da borsanın yerel varlığı BNB’de görüldü. Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesi olumlu bir havada hareket eden ve kripto sektöründeki önemli gelişmeleri henüz negatif fiyatlamayan kripto para yatırımcıları, piyasanın hafif pozitif yatay kalmasını sağlıyor.

BNB, piyasadan negatif ayrıştı

Bugün Bitcoin, %2’yi bulan değer artışıyla 17.400 dolara kadar yükselirken Ethereum, %2’ye yakın artışla 1.280 dolar seviyesinde işlem görüyor. İlk 10 kripto para arasında ise BNB, dünden bu yana sert düşüşler görerek 255 dolara kadar geriledi. Son saatlerde bir miktar toparlanan BNB, piyasanın tersine hareket etmeye devam ederken son 24 saatte %5’in üzerinde bir değer kaybıyla 265 dolar sınırında bulunuyor.

Yazar: Günay Caymaz