Bitcoin 2023’te 250.000 doları görür mü?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Marco Oehrl

Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paraların dayandığı teknolojinin devrim niteliğinde olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak konu kripto paralara değer biçmeye geldiğinde birdenbire çatışan iki kamp oluşuyor. Bir tarafta, kripto ve olasılıkları hakkında konuşurken gözleri parlamaya başlayan kripto sevdalıları var. Diğer tarafta ise insanlar, sadece kripto paraların anlamını sorgulamakla kalmıyor, aynı zamanda bunların tamamen değersiz olduğunu da düşünüyor.

Son dönemde piyasalarda yaşanan çalkantılar bu tartışmayı daha da alevlendirdi. Zira insanlar kripto paraların oldukça değişken olduğu ve pek çok dolandırıcının bu işte katakulli yaptığı gerçeğine alışmışken tüm ekosistemlerin çökmesi tamamen yeni bir durum.

Görünüşte başarılı olan iş modelleri bile bir hafta içinde çökebilir ve piyasada önemli bir sarsıntıya neden olabilir. Bu da kaçınılmaz olarak kripto iş modelinde pazar payının değişmesine yol açacaktır.

FTX en büyük destekçilerden biri olmaktan uzaklaşırken Goldman Sachs gibi yatırım bankaları, piyasayı ele geçirmek için pusuda bekliyor. Goldman Sachs dijital varlıklar başkanı Mathew McDermott, inancın arttığı bu ortamda iyi para kazanılabileceğinin farkına varıldığını söyledi:

“Çok daha makul fiyatlı, gerçekten ilginç bazı fırsatlar görüyoruz.”

Standard Chartered, köklü finans kurumları arasında altına hücum aşamasının yeni başladığını söylüyor. Zira pek çok kişi Bitcoin’in 17.000 dolar civarında bir fiyatla dip yapacağını ve buradan tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağını umarken önümüzdeki yıl 5.000 dolara kadar düşmesini bekliyor.

Böyle bir gelişme, Goldman Sachs ve Blackrock gibi kurumların işine gelecektir. Uzun vadede maksimum getiri elde etmek için işletme hisseleri ucuza devralınabilir çünkü kesin olarak bilinen bir şey var ki o da FTX’in bir para basma makinesi olduğudur. FTX’in sadece yönetimin beceriksizliği nedeniyle çöktüğüne dair göstergeler artıyor. Kurucuların kendilerini aşırı önemli görmesi ve yetkinliklerini devretmemesi kripto sektöründe sistematik bir sorun olabilir.

Bu, kısa vadede kripto topluluğu için oldukça kasvetli bir görünüm olsa da umut ışıkları da var. Tim Draper bu sevdalılardan biri:

“Tahminimi altı ay daha uzattım. Hâlâ 250.000 dolar bekliyorum. Bitcoin gibi kaliteli ve merkezi olmayan kriptolara doğru bir hücum olmasını ve bazı zayıf paraların kalıntı haline gelmesini bekliyorum.”

Bitcoin için teknik fiyat göstergeleri

Bitcoin/dolar fiyatı 16.978 dolarda %1,92 değer kaybederken haftalık kazancı %3,58 oldu.

Kripto para birimi dün 17.395 dolar ile günün en yüksek seviyesine ulaşmış olsa da günü, 16.986 dolarlık %23,6 Fibonacci düzeltme bölgesinde kapattı. Dolayısıyla alım satım işlemleri 1 Aralık’tan bu yana yukarıda bahsedilen Fibonacci bölgesi etrafındaki aralıkta gerçekleşmeye devam ediyor.

536e7e1f4e7a59262a0c7e19d0f02010

Yüzde 23,6 Fibonacci düzeltmesinin altında bir günlük kapanış, 28 Kasım’ın en düşük seviyesi olan 16.013’e doğru bir düşüşü destekleyecektir. Bunun altında gözler, 21 Kasım’ın en düşük seviyesi olan 15.504 dolara kayacaktır.

Diğer taraftan 17.841 dolarlık %38,2 Fibonacci düzeltmesi hızlı bir direnç noktası olurken bunu 18.266 dolarlık 55 günlük hareketli ortalama ve 18.533 dolarlık %50 Fibonacci düzeltmesi takip ediyor.