BMW’nin 3Ç sonuçları, zamların etkisiyle tahminleri aştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Scott Kanowsky

Bayerische Motoren Werke AG (ETR:BMWG) üçüncü çeyrek gelir ve satışlarında bir sıçrama kaydederek daha yüksek fiyatlandırma ve tamamen elektrikli araçlara yönelik güçlü talep sayesinde her iki kalem için de tahminleri aştı.

Alman otomobil üreticisi 30 Eylül’de sona eren üç aylık dönemde faiz ve vergi öncesi grup kazancını %27,7’lik bir artışla 3,68 milyar euro (3,59 milyar dolar) olarak açıklarken gelirleri 37,18 milyar euro’ya yaklaştı.

Analistler üç aylık çekirdek kârın 3,63 milyar ve cironun 35,37 milyar euro olacağını öngörüyordu.

Ham madde ve enerji giderlerindeki artışa karşılık yeni ve ikinci el araç fiyatlarına gelen zamlar, BMW’nin bu dönemdeki performansını destekledi.

BMW’nin iX3, iX ve i4 modelleri başta olmak üzere tamamen elektrikli otomobillerin teslimatları bir önceki yıla kıyasla iki katına çıkarak 128.000 adedin üzerine çıktı.

Ancak firmanın, Çin’deki katı COVID-19 karantinalarından kaynaklanan tedarik zinciri aksaklıklarıyla boğuşmaya devam etmesinden dolayı motosikletler hariç olmak üzere müşterilere sevk edilen toplam araç sayısı, marjinal bir düşüş gösterdi. Bu düşüşe rağmen BMW, ana otomobil segmentinde tüm yıl için %7-9 çekirdek kazanç marjı beklentisini yineledi.

Bu arada BMW’nin alıcılara finansman seçenekleri sunan finansal hizmetler birimindeki gelir, “jeopolitik belirsizlikler ve daha zayıf makroekonomik görünüm” karşısında batık kredilere karşı daha fazla karşılık ayırması nedeniyle beklentileri karşılayamadı.

İleriye dönük olarak BMW, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının önümüzdeki aylarda tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını etkileyeceği konusunda uyardı. Şirket ayrıca ham madde maliyetlerinin yüksek kalmaya devam edeceğini ancak enerji arzındaki sıkıntının üretimi aksatacağını düşünmediğini de sözlerine ekledi.

BMW hisseleri Perşembe günü düşüş gösterdi.