Borsa İstanbul güne nasıl başladı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Borsa İstanbul, Eylül ayının ilk gününe yatay bir açılışla başladı.

BIST 100 endeksi, yüzde 0,09 düşüşle 3.168,9 puandan yatay bir açılış gerçekleştirdi. Ağustos ayında yüzde 22 değer artışı gören BIST 100 rekor bir değer artışı kaydederek 3.171 puandan ay kapanışı gördü. Yatay açılış sonrası, sabah seansının ilk dakikalarında satıcılı hareket eden endeks, 3.150 bandına doğru geriledi. Yurt dışında satış baskısının devam etmesi ve CDS artışının endeks üzerinde baskı yapması beklenebilir. 

Yurtdışında Asya borsaları, baskı altında kalmaya devam ederken sabah saatlerinde sert satışlara maruz kaldı. KOSPI, Taiwan Weighted ve Hang Seng endeksleri, yüzde 2 bandında düşüşler kaydetti. ABD borsaları, dün günü ekside kapattı. Avrupa borsalarında açılışta satıcılı hareket ettiği görülüyor. ABD ve Avrupa vadeli endekslerinin de negatif seyri devam ediyor.

Borsa İstanbul’da sabah seansının ilk saatinde elektrik sektörü, yüzde 2 yükselişle borsaya öncülük ediyor. Ardından inşaat sektörü endeksi ve bankalar yüzde 1 bandında değer artışıyla geliyor. 

Güne ekside başlayan endekslerin başında ise ulaştırma, petrol, kimya ve plastik, faktöring ve holding geliyor. 

Güne hareketli başlayan hisseler

Smart Güneş (SMART), Atlantis Yatırım Holding (ATSYH), Doğusan Boru (DOGUB), Kontrolmatik (KONTR), Birlik Mensucat (BRMEN), ilk saatte en çok değer artışı gören hisselerdi. Matriks Bilgi (MTRKS), Cosmos Yatırım (COSMO), MMC Sanayi (MMCAS)., Baştaş (BASCM) ve Can2 Termik (CANTE) ise en çok düşüş gören hisseler oldu. 

Açılış saatinde en çok işlem hacmine sahip hisse senetlerinin başında Emlak Konut (EKGYO), Halkbank (HALKB), Vakıfbank (VAKBN), Yapı Kredi (YKBNK) ve Zorlu Enerji (ZOREN)vardı.

Yazar: Günay Caymaz