Borsa İstanbul güne nasıl başladı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – BIST 100 endeksi, dün 4.008 puanda yeni bir zirve belirledikten sonra günü %1 değer artışıyla 3.977,51 puandan kapattı.

BIST 100, yeni güne %0,41 artışla 3.993,88 puandan başladı. Pozitif açılışın ardından ilk dakikalarda endeks, 4.000 puanlık psikolojik sınıra doğru hareket ediyordu. 

Sektörel bazda bakıldığında sabah seansının ilk saatinde spor endeksi, %4’e yakın bir yükselişle ulaşarak öne çıktı. Ardından sigorta endeksi, %2’ye yakın artışla en çok talep gören ikinci endeksti. Makineler ve gayrimenkul yatırımları ise %1’e yakın yükselişe sahipti.

Diğer yandan inşaat, bilgi teknolojileri ve odun, kağıt ve baskı, %1’in hemen üzerinde bir değer kaybına sahipti. Bankalar ise günün ilk saatinde %1’in üzerinde yükselişe sahip. 

Güne hızlı başlayan hisseler arasında Atakule GYO, Fenerbahçe ve İşbir Holding, en yüksek değer artışına sahip hisseler oldu. Consus Enerji, Selçuk Gıda ve Penta Teknoloji ise ilk dakikalarda en çok düşüş gören hisselerin başındaydı.

BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında Girişim Elektrik ve Smart Güneş, %5’e yakın düşüşle güne başladı. İş GYO ve Net Holding ise endekste %5 değer artışıyla öne çıkan hisseler oldu. 

Yurt dışı piyasalarında Asya tarafı sabah saatlerinde negatif ağırlıklı seyrini sürdürüyordu. Çin endeksleri, dünkü sert düşüşlerin ardından bugün hafif negatif yatay hareket ediyor. Tayvan ve Güney Kore borsaları da ekside hareket ederken Japon Nikkei 225, %1 değer artışıyla piyasadan pozitif ayrıştı. Japonya’da yene müdahale sinyalleri ışığında hükümetten gelen para ve maliye politikaları konusunda bir çelişki olmadığına dair ılımlı mesajlar geldi.

Avrupa endeksleri ise güne pozitif başladı. CAC 40, %1’e yakın değer artışı görürken DAX ve Euro Stoxx 50, %0,5 civarında değer artışına sahip. 

ABD borsaları, dün günü pozitif kapattı. ABD bilanço sezonunu olumlu devam etmesi endekslere pozitif yansıyor. Nasdaq, %0,86, S&P 500, %1,19 ve Dow Jones, %1,34 oranında artıda kapanış gördü.

Yazar: Günay Caymaz