Çin hükümeti, kriptoları yasaklamasına rağmen dünyanın en çok BTC tutan kurumu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Dün ortaya atılan dikkat çekici bir iddia ile Çin Hükümetinin elinde tuttuğu Bitcoin miktarıyla dünyanın en büyük BTC balinası olduğu ortaya atıldı. Öyle ki Çin, 130 bin BTC tutan Microstrategy’den bile daha çok Bitcoin’e sahip.

CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu az bilinen gerçeğe dikkat çekerek Çin güvenlik güçlerinin 2019 yılında PlusToken dolandırıcılığına son vermesi sonrası 194 bin BTC ve 833 ETH’ye el koyarak hazineye aktardığını söyledi.

PlusToken dolandırıcılığı Asya’da ortaya çıktıktan sonra dünya geneline yayılarak 2018 – 2019 döneminde binlerce yatırımcıdan 200 bin’e yakın BTC toplandığı bir ponzi şemasıydı. O dönem kripto cüzdan hizmeti olarak faaliyet gösterdiklerini söyleyen dolandırıcılar, BTC ve ETH’ye %30’a varan getiri vaatleriyle binlerce yatırımcıyı cezbederek fon topladı.

Bunun yanında yüksek miktarda Bitcoin ve Ethereum sahibi olan PlusToken’in tezgah üstü piyasalardaki işlemleriyle o dönem Bitcoin fiyatındaki düşüşü tetiklediği düşünülüyor. Gerçekleştirilen soruşturma neticesinde organizasyonun bir değer üretmeden yeni yatırımcıdan alınan fonları eski yatırımcılara aktararak ponzi şemasını yürüttükleri ortaya çıkınca çekim sorunları yaşanmaya başlanmasıyla sistem çöktü. Sonuç olarak Çin güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyon sonucunda yüksek miktarda BTC ve ETH’ye el konuldu.

Çin, kripto piyasaları için yeniden endişe kaynağı olabilir mi?

CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju tarafından gündeme getirilen bu durum, bazı endişelere de yol açtı. Kripto piyasalarına karşı sert tutumuyla bilinen Çin Hükümetinin elinde bulunan Bitcoin’leri satmaya karar vermesi durumunda BTC fiyatınının bundan son derece olumsuz etkileneceği endişe kaynağı olarak ortaya çıktı.

Çin, 2021 yılında ülkede kripto ticareti ve madenciliğini yasakladı. Çin’in izlediği bu politika, o dönem Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasalarında panik satışlarına yol açtı. Bunun yanında Çin, kripto paralara karşı olumsuz bir tutum sergilese de kendi ulusal dijital para birimi e-yuanı piyasaya sürdü ve dijital para birimi kullanımını artırmak için yoğun çaba sarfediyor.

Bu, Asya ülkesinin finans piyasalarında blockchain sistemini kendi kontrolünde olacak şekilde benimseme niyetini ortaya koyuyor.

Yazar: Günay Caymaz