Çin’in GSYİH’si, İngiltere’nin geri adım atması, BofA kazanç raporu – Piyasalarda neler oluyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

Çin, Xi Jinping’i görevde üçüncü dönemine doğru yol alırken utançtan kurtarabilecek bir hamle yaparak üçüncü çeyrek GSYİH verilerini yayımlamayı erteledi. Hükümetin talihsiz mini bütçe planının neredeyse tamamının çöpe atılmasıyla sterlin istikrarlı seyrederken Gilts (tahvil getirileri) düşüş yaşadı. Bank of America (NYSE:BAC) açılıştan önce kazanç raporunu paylaşacakken hisse senetleri daha yüksek açılmaya hazırlanıyor. Rusya, Ukrayna’daki sivil hedefleri insansız hava araçları ve füzelerle bombalamaya devam ediyor ve Xi’nin, “COVID-19’a karşı sıfır tolerans” politikasını sürdürmeyi taahhüt eden konuşmasıyla petrol düştükten sonra toparlanıyor.

İşte 17 Ekim Pazartesi günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Xi taç giyme törenini beklerken Çin 3Ç GSYİH verilerini erteledi

Çin, üçüncü çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını, açıklanmasına bir gün kala herhangi bir açıklama yapmadan erteledi.

Batılı analistlerin, Çin ile Batı arasında giderek büyüyen uçurumu derinleştirebileceğini söylediği bu hamle; Devlet Başkanı Xi Jinping’e bir dönem daha görev vererek son 30 yıllık Çin geleneğini bozacak olan Komünist Parti kongresini Xi’nin resmen açtığı gün yapıldı.

Açılış konuşmasında Xi, “COVID-19’a karşı sıfır tolerans” politikasına olan bağlılığını yeniden teyit etti. Bu politika ile bu yıl, şehir ve eyaletlerde defalarca bölgesel karantina uygulandı ve Pekin’in merkezi planlamacıları için utanç verici bir farkla ülkenin resmi büyüme hedefinin kaçırılmasındaki sorumluluğu büyük oldu.

Haberler üzerine demir cevheri vadeli işlemleri ciddi düşüş gösterdi ancak Çin borsaları karışık seyrederken yuan büyük ölçüde değişmedi.

2. Hunt, Truss/Kwarteng bütçesini çöpe atarken sterlin istikrar kazandı, Gilts olumlu tepki verdi

İngiltere’nin yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt, piyasanın güvenini yeniden kazanmak ve devlet tahvili getirilerindeki son yükselişi tersine çevirmek amacıyla talihsiz selefi Kwasi Kwarteng tarafından önerilen vergi ve harcama tedbirlerinin neredeyse tamamından vazgeçtiğini açıkladı.

Hunt’un hafta sonu ana hatlarıyla açıkladığı tedbirler; planlanan vergi indirimlerini iptal ediyor, daha önceden planlanan vergi artışlarını geri getiriyor ve bütçeyi yeniden dengeye yaklaştırmak için kamu harcamalarında (en azından reel olarak) kesintilere zemin hazırlıyor. The Times’ın, Bütçe Sorumluluğu Ofisinin yayımlanmamış ön tahminlerinden aktardığına göre Kwarteng’in planları 2027 yılına kadar 72 milyar sterlinlik bir finansman açığı yaratacaktı.

İngiltere’nin devlet tahvilleri, açıklama beklentisine olumlu karşılık verdi ve 10 yıllık ve 30 yıllık Gilt getirilerinin her biri 30 baz puandan fazla düşüş yaşadı.

3 Fed Başkanı George’un çok hızlı hareket edildiği yönündeki uyarısı ile hisse senetleri yükselişle açıldı; Empire State İmalat Endeksi açıklanacak

ABD hisse senetleri; geçen hafta genel olarak beklenenden daha güçlü olan ve kötü sürprizler içermeyen bir dizi banka kazancının desteğiyle, haftayı daha yüksek açmaya hazırlanıyor. Bank of America ve Bank of New York Mellon (NYSE:BK) açılıştan önce kazanç raporu sunacak son bankalardan olacak.

Dow Jones 347 puan yükselirken S&P 500 %1,4 ve Nasdaq 100 %1,5 artış gösterdi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George’un hafta sonu yaptığı ve faiz oranlarını çok hızlı artırmanın tehlikeleri konusunda bir kez daha uyarıda bulunduğu yorumlar hissiyatı destekledi. George’un endişeleri, çoğu Fed yetkilisinin hâlâ enflasyon konusunda eğrinin gerisinde kalmaktan endişe ettiği bir dönemde nadir görülen bir güvercinlik örneği oldu.

New York Fed’in TSİ 15.30’da açıklayacağı Empire State İmalat Endeksi, George’un sözlerini bağlamına oturtabilir.

4. Rusya Ukrayna’yı insansız hava araçlarıyla vuruyor

Rusya, Ukrayna’nın bir hafta önce Kırım’ı Rusya anakarasına bağlayan köprüye düzenlediği saldırıya misilleme olarak Ukrayna’nın sivil altyapısını insansız hava araçlarıyla vurmaya devam ediyor.

Tarım ürünleri ihracat terminallerini hedef alan son saldırılar, büyük ölçüde İran yapımı Shahed-136 “kamikaze” insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildi ki bir batılı diplomat, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılma ve nükleer programıyla ilgili BM destekli anlaşmanın yeniden tesis edilme sürecini hızlandırmayacağını söyledi.

Ukrayna da hafta sonu Rusya’nın sınır kenti Belgorod’daki altyapıya düzenlediği saldırılarla karşılık vermişti.

Hafta sonu Elon Musk çark etmiş ve SpaceX’in her şeye rağmen Ukrayna’da Starlink uydusuyla çalışan internet hizmetinin kullanımını finanse etmeye devam edeceğini söylemişti.

5. Petrol bir haftanın en düşük seviyesine indi

Xi Jinping’in Çin talebinde kalıcı bir toparlanma için çok az umut veren konuşmasının ardından haftanın en düşük seviyelerine inen ham petrol fiyatları, İngiltere’nin yeni tedbirlerinin risk iştahını desteklemesiyle bir nebze toparlandı.

WTI fiyatları %0,5 artışla 85,12 dolar olurken Brent vadeli işlemleri %0,5 artarak 92,12 dolardan işlem gördü.

Cuma günü CFTC verileri, net spekülatif uzun pozisyonlarda ufak bir artış daha gösterse de pozisyonlar, altı yılın en düşük seviyesine yakın kalmaya devam ediyordu – bu da finansal koşulların sıkılaşmasıyla bu yıl aşırı dalgalanan bir piyasadaki likidite kaybının göstergesi oldu.