Dolar, güvenli limanlara olan taleple birlikte yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – Cuma günü ABD doları yükselerek yılın en yüksek seviyelerine yaklaştı. Merkez bankalarının ekonomik büyüme pahasına enflasyonla mücadelesi, güvenli limanlara olan talebi artırdı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, Haziran ortasında 105,79 ile 20 yılın zirvesini gördükten sonra %0,2 artışla 104,688’e yükseldi.

ABD’nin tüketici harcamaları Mayıs ayında beklenenden daha az artış yaşadıktan sonra Perşembe günü dolar değer kaybetti. 10 yıllık Hazine getirileri %2,94’e kadar düşerek yedi haftanın en büyük düşüşüyle kapanma yoluna girdi.

Bu gelişmeler Fed Başkanı Jerome Powell’ın hafta başındaki açıklamalarından sonra yaşandı. Başkan, fiyat istikrarını sağlamanın, yüksek faizlerin ekonomiye zarar verme riskinden daha önemli olduğuna işaret eden açıklamalarda bulundu.

Bununla birlikte ABD’deki bir durgunluğunu dünyayı da beraberinde sürükleyeceğine dair endişeler artarken yatırımcıların büyümeye hassas varlıklardan çekilmesi ile dolar çabucak toparlandı.

ING analistleri, “Resesyon korkuları enflasyonun bir sorun olduğu ve Fed’in bunu çözmek için faizleri artırmaya odaklandığı varsayımını kıramadı ve dolar yılın en yüksek seviyelerine yakın kaldı.” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş enflasyon ve büyüme endişelerini yükseltirken EUR/USD %0,3 düşüşle 1,0453’e geriledi.

Avrupa ekonomileri, Rusya’dan gelen doğal gaz sevkiyatlarının yavaşlamasının yarattığı yeni bir şokla karşı karşıya. Deutsche Bank’a göre bu, zaten rekor seviyelerde olan enflasyonu daha da yükseltip Almanya’yı “hızla” resesyona sokabilir.

Euro Bölgesi’nin tüketici fiyatları bugün paylaşılacak. Yıllık TÜFE’nin, Mayıs ayında %8,1’e ulaştıktan sonra Haziran ayında %8,4’e yükselerek yeni bir rekor kırması bekleniyor.

Bunun dışında başta Almanya’nınki olmak üzere Euro Bölgesi imalat PMI verilerinin, güvenin sarsıldığını göstermesi bekleniyor.

Hafta başında İngiltere Merkez Bankası Yöneticisi Andrew Bailey, enflasyon artmaya devam ederken İngiltere ekonomisinin yavaşlamaya başladığını belirtti. Bunun ardından GBP/USD %0,4 düşüşle 1,2131’e geriledi.

İngiltere’de işletme yöneticileri, pandeminin başından beri ekonomik görünüm konusunda en karamsar olanlardan oldu. Yönetim Enstitüsünün 400 civarı yöneticiyle yaptığı anketi, Nisan ayında -45 olan ekonomik güvenin, Haziran ayında -60’a düştüğünü gösterdi. Bu, koronavirüsün İngiltere’yi ilk vurduğu 2020 yılından bu yana görülen en düşük seviye.

Güvenli liman talebi sayesinde yen de destek gördü ve USD/JPY %0,6 düşüşle 134,97’ye indi. Riske hassas AUD/USD %1,1 değer kaybederek 0,6821 olurken Çin’in imalat aktivitesinin Haziran ayında 13 ayın en hızlı temposunda büyümesiyle USD/CNY, %0,1 artarak 6,7078’den işlem gördü. Caixin/Markit imalat satın alma müdürleri endeksi, kısıtlamaların kaldırılması sayesinde Haziran ayında 51,7 puana yükseldi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir