Dolar/TL rekor sonrası en yüksek seviyelerde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – USD/TRY kuru bugün en yüksek 17,53 seviyesini görerek 20 Aralık’taki rekor sonrası gün içi zirveyi test etti. Haziran ayı içinde 17,48’e çıkan kur, BDDK’nin ticari kredilere sınırlama getirmesi ve yurt içinde döviz satışının artmasıyla 16’ya kadar çekilme yaşadı. Kısa süreli düşüşün ardından yeniden 17 üzerine çıkan fiyat, bu hafta doların küresel piyasalarda güçlenmesinin etkisiyle %1,5 primli işlem görüyor.

ABD’den dün gelen enflasyon oranı %9,1 ile beklentilerin üzerine çıktı. ABD Başkanı Biden ve Hazine Bakanı Yellen, enflasyonun kabul edilemez seviyelerde olduğunu belirtti. Hükümet kanadı enerji sorununu çözmek için ülkelerle görüşmelerin devam edeceğini belirtirken para politikası için de Fed’e destek vereceklerini açıkladı.

Enflasyon verisinin ardından Fed’in 27 Temmuz’daki toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı yapması bekleniyor. Artan beklentilerle ABD Dolar Endeksi 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Öte yandan 2 yıllık tahvil faizi de 10 yıllık faizin açık ara önüne geçti.

Piyasalarda dolar pozitif fiyatlamanın artmasıyla para birimlerinde de kayıplar hızlandı. Gelişmiş ülke paralarından en çok kayıp Japon yeninde görülüyor. Dün Kanada Merkez Bankasının 100 baz puan ile beklentilerin üzerinde faiz artırması ile gerileyen USD/CAD ise bugün %1,5 primli.

Gelişen ülke paralarının tamamı bugün dolar karşısında düşüş yaşıyor. TL’nin gün içi kaybı fazla değil, fakat sene başı itibarıyla TL, dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke parası olarak negatif ayrışıyor.

Yazar: Deniz Engin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir