Dolar/TL yılın en yüksek seviyesini gördü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Dolar/TL bugün 18,1761 seviyesini görerek tarihi rekor sonrası zirveye çıktı.

Merkez Bankasının faiz indirimine devam etmesi ile 18’i aşan kur, son bir haftalık süreç içinde 18 tabanını korudu ve kademeli olarak 18,17 üzerine çıkarak yükselişini sürdürüyor.

Eylül 2021’de Merkez Bankasının faiz indirimine başlaması ile 8’li seviyelerden yükselişe geçen kur, 20 Aralık’ta 18,36’yı gördü. Aynı gün kur korumalı mevduatın açıklanması ve gelen müdahale ile sert düşüş yaşanmasının ardından 2022’nin ilk ayında fiyat 13’lü seviyelerden işlem gördü.

Aylık bazda Şubat itibarıyla başlayan yükseliş yedinci ayda da devam ederken kurun sene başı getirisi %35’i buldu.

Gözler Fed Başkanının konuşmasında

Küresel piyasalar Powell’ın yarın sempozyumda yapacağı sunuma odaklanırken bugün Atlanta Fed Başkanının açıklamasıyla 75 baz puan olasılığını artırdı. Bugün Atlanta Fed Başkanı Bostic, Fed yetkililerinin 50 ila 75 baz puan arasında kaldığını, ancak güçlü ABD verilerinin 75 baz puan olasılığını güçlendirdiğine dair bir açıklama yaptı.  Bugün itibarıyla piyasalarda 75 baz puan olasılığı %56’ya çıktı.

Yurt içinde büyüme rakamları izlenecek

31 Ağustos’ta açıklanacak ikinci çeyrek büyüme oranının %7,5 üzerinde olması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı ilk çeyrek üzerinde bir büyüme beklediklerini açıklamıştı.

“Enflasyonun sosyal etkilerini sınırlandırdık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü konuşmasında ücretlerde yapılan iyileştirmelerle enflasyonun sosyal etkilerini sınırlandırdıklarını belirterek Avrupa’daki %9’luk enflasyona karşın Türkiye’deki %80’lik enflasyonun sosyal etkileri kıyaslandığında terazinin olumlu taraflarının ağır bastığını ifade etmişti.

Enflasyonun %80’i aşması bekleniyor

Piyasalar, Temmuz’da %79’u aşan enflasyonun Ağustos’ta %80 sınırının üzerine çıkması bekliyor. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyon raporu sunumunda %80’in geçilmesini beklemediklerini hatta enflasyonun yıl sonu tahminleri olan %60,4’ün altında kalabileceğini belirtmişti. Hazine Bakanı Nebati ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da düşüş emarelerinin görüldüğünü söylemişlerdi. Ağustos verisi 5 Eylül’de açıklanacak.

Yazar: Necdet Erginsoy