Dünya çapında bireysel yatırımcılar 2023’ün bir yükseliş yılı olmasına dair umutlarını koruyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Küresel piyasaların sert düşüşler yaşadığı bir yılın nihayet sonuna gelirken, dünya çapında yatırımcılar arasında 2023’e yönelik nasıl bir görünüm mevcut? Küresel finans piyasaları platformu Investing.com’un gerçekleştirdiği yeni bir ankete göre, yatırımcılar aslında düşündüğünüzden daha iyimser.

Genel kanı yatırımcıların acılı bir 2022’nin ardından teslim bayrağını kaldırabilecekleri yönünde olsa da, Investing.com’un daha önce düzenlediği bir anket ABD’deki bireysel yatırımcıların portföylerinde sürekli olarak aldıkları darbelerle birlikte bir miktar yorgunluk belirtileri gösterseler de, yılın kalan günlerine ve yeni yıla dair umutlu bir görünümü koruduklarını gösteriyor.

44 farklı dilde versiyona ve 136 ülkede kullanıcılara sahip, dünyanın en büyük finans piyasaları platformu Investing.com’a göre, bireysel yatırımcıların mevcut düşünce yapısı diğer ülkelerde de büyük oranda aynı.

Aralık sonunda yapılan bir ankete göre, Türkiye (%95) ve Brezilya’daki (%94) yatırımcılar 2023’ün başlarında yatırım yapmaya devam etmeyi planlıyor. İspanya ve İtalya’da ise bu oranlar sırasıyla %89 ve %80. (Daha önce yapılan bir ankete göre ise, ABD’deki bireysel yatırımcıların %90’ı 2022’nin son aylarında yatırım yapmaya devam etmeyi planlıyordu.)

Aynı zamanda, anket katılımcılarının yarısından fazlasının önümüzdeki 12 ay içinde bir boğa piyasasının başlangıcını öngörmeleri de yatırımcıların iyimserliğini yansıtıyor. Bu beklentide Türk yatırımcılar (%73) başı çekerken, onları İspanya (%67), İtalya (%59), ABD (%57) ve Brezilya’dan (%35) yatırımcılar takip ediyor.

Investing.com’dan kıdemli analist Jesse Cohen’e göre, “Borsaya korona virüs salgınının zirve noktasında giren yeni nesil bireysel yatırımcılar piyasa koşullarına, değerleme endişelerine ve makro ekonomik endişelere bakmadan düşüşleri satın almaya koşullandı.“ dedi. “Birçok açıdan, bireysel yatırımcı profesyonel yatırımcıya kıyasla çok daha büyük bir kolektif güç haline geldi ve uzmanlarla aynı şeylere önem vermiyorlar.“

Son verilere göre kurumsal yatırımcılar hisselerden giderek artan bir hızda çıkış yaparken, bireysel yatırımcıların portföyleri hâlâ büyük oranda hisselerden oluşuyor. Bu oran ABD’de %85, İtalya’da %78, Brezilya’da %74, İspanya’da %68 ve Türkiye’de %67.

Cohen’e göre, “Yıl sonunda ve 2023 başlarında piyasada oynaklığın devamı beklense de, enflasyonun zirve yapmış olabileceğine ve bu sayede potansiyel olarak dünya çapında merkez bankalarının para politikalarını değiştirerek yavaşlayan ekonomi karşısında faizleri indirmeye başlayabileceğine dair işaretlerle birlikte hisseler güçlü bir toparlanma gösterebilir. Borsalar geçmişten bu yana keskin kayıplarını telafi ederek zaman içinde yeni rekor seviyelere ralli yapmıştır.“

Tabii ki bu görece pozitif görünüm, birçok bireysel yatırımcının portföylerinin ciddi değer kaybettiği zorlu bir yılın darbesini hafifletmiyor. ABD’li yatırımcıların %76’sı 2022’de portföylerinde kayba tanık oldu. ABD’yi %66 ile İtalya ve %51 ile İspanya takip ediyor. Brezilya’da yatırımcıların sadece %43’ü kayıp yaşarken (%40’ı kazanç kaydetti), Türkiye’de yatırımcıların tam %78’i portföylerinin değerinin arttığını bildirdi ve sadece %15’i kayıp yaşadı.

Piyasadaki düşüşe daha yakından bakarsak, teknoloji hisselerinin özellikle zorlu bir yıl geçirdiğini görebiliriz. Intel (NASDAQ:INTC) hisseleri %53 düşerken, Nasdaq’ın değeri üçte birden fazla geriledi. ABD’deki anket katılımcılarının %56’sı teknolojideki düşüşün henüz sona ermediklerini düşündüklerini ve 2022’nin kalan aylarında bu hisselerde ek kayıplar beklediklerini bildirdi.

Ancak yatırımcıların ciddi bir kısmı, 2023’ün teknoloji sektöründe bir toparlanma getirebileceğini düşünüyor. ABD’li yatırımcıların %34’ü teknolojinin önümüzdeki aylar içinde en büyük potansiyele sahip olduğunu düşünürken, onları %28’le İspanya, %27’yle Brezilya ve %10’la Türkiye’den yatırımcılar takip ediyor. Citi analistleri de 2023’ün teknoloji hisseleri için bir toparlanma yılı olabileceğini öngörüyor.

Yatırımcılar aynı zamanda 2023’te yenilenebilir enerji sektörü için de iyimser beklentilere sahip. Brezilyalı yatırımcıların %39’u, yenilenebilir enerjinin önümüzdeki aylarda en güçlü potansiyele sahip olduğunu düşünüyor. Bu oran ABD’de %29, İspanya’da ise %17.

Cohen, “Güneş paneli imalatçıları ve rüzgar türbini üreticileri gibi düşük karbon salınımlı enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerle birlikte, elektrikli araç (EV) tedarik zinciri içinde yer alan şirketler, dünyanın fosil yakıtlardan alternatif enerjiye yönelmesinden en büyük faydayı sağlayacak pozisyonda.“ dedi.

Kripto paralarda ise, dünya çapında yatırımcılar istikrar arzularını dile getiriyor. ABD’deki bireysel yatırımcıların %42’si geçtiğimiz yıl içinde kripto para yatırımlarını azalttı ya da piyasadan tamamen çıktı. Bu oranlar İspanya’da %39, Brezilya’da %32, Türkiye’de %22 ve İtalya’da ise %19.

İspanya’da anket katılımcılarının %35’i, ABD ve Brezilya’da %31’i ve İtalya’da %25’i şu anda kripto paralarda yatırımlara sahip. ABD’deki bu oran, Investing.com’un Kasım 2021’de düzenlediği bir anketteki %67’lik yatırım oranına kıyasla sert bir düşüşü gösteriyor.

ABD’li yatırımcıların %60’ı kripto paraların değerinin önümüzdeki yılda da düşmeye devam edeceğini düşünüyor. Brezilyalı yatırımcıların %45’i, İtalyan yatırımcıların %42’si, İspanyol yatırımcıların %36’sı ve Türk yatırımcıların %18’i de bu görüşü paylaşıyor. Bu durum, kripto para yatırımcılığının altın çağının artık sona ermiş olabileceğine işaret ediyor. ABD’li yatırımcıların sadece %12’si kripto paraların eski zirvelerine yeniden ulaşabileceğini düşünürken, bu oran İtalya’da %15, Brezilya’da %16, Türkiye’de %17 ve İspanya’da %18.

Jesse Cohen’e göre, “Yükselen faiz oranları ve tahvil getirileri yılın büyük bölümünde kripto paralar üzerinde baskı yarattı. Faiz oranları düşükken, yatırımcıların yüksek riskli varlıklara girmesi daha olasıdır. Ancak faizler yükselmeye başladığında, yatırımcılar riske karşı çok daha hassas hale gelir ve kripto para piyasasında da buna tanık olduk.“

Sonuç olarak, 2022’nin yatırımcılara ciddi bir zarar verdiği gerçeğini göz ardı etmek imkansız. Ancak bireysel yatırımcıların hem kısa, hem de uzun vadeli geleceğe dair değerlendirmeleri oldukça ümitli ve finans piyasalarına 2023’te de katılma niyetlerini doğruluyor.