Dünya enflasyon artışıyla mücadele ederken Çin’de tam tersi yaşanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Ambar Warrick 

 Cuma günü açıklanan verilere göre COVID-19 krizinin ekonomik faaliyeti azaltması ve hem tüketicilerin hem de işletmelerin harcamalarını kesintiye uğratması nedeniyle Çin’de enflasyon Kasım ayında daha da düştü.

Ulusal İstatistik Bürosunun verilerine göre Çin’de bir önceki ay %2,1 olan yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Kasım ayında %1,6’ya indi. Veriler piyasanın tahminlerine paralel bir sonuç verdi.

Aylık bazda ise TÜFE bir önceki ay %0,1 arttıktan sonra Kasım ayında %0,2 daraldı.

İmalat malzemeleri için enflasyon ölçümü olan üretici fiyat endeksi (ÜFE), Kasım ayında yıllık bazda %1,3 düşerek Ekim ayıyla aynı tempoda gerçekleşti. Bu oran %1,4’lük daralma tahminlerinden biraz daha iyi olmakla birlikte son iki yılın en düşük seviyesinde.

Enflasyon verileri, Çin’de ticari faaliyetlerde sürekli bir düşüş olduğunu gösteren verilerin hemen ardından geldi. Ülkenin imalat ve hizmet sektörleri; artan COVID-19 vakalarının yeni kısıtlamalar getirmesiyle Kasım’da üst üste üçüncü ayı kez aylık bazda daraldı.

Ülkenin katı COVID-19 politikası, bu yıl ekonomideki yavaşlamanın kalbinde yer alırken bazı büyük şehirlerdeki sokağa çıkma yasakları hem ekonomik faaliyeti hem de hissiyatı önemli ölçüde azalttı.

Ancak Çin’in bazı COVID-19 kısıtlamalarını gevşetmeye başlamasıyla birlikte enflasyonun önümüzdeki aylarda canlanması muhtemel. Politikadaki değişim, katı COVID-19 kurallarına karşı artan kamuoyu tepkisinin yanı sıra kötüleşen ekonomik koşulların ortasında geldi.

Pekin, bu hafta ülke çapındaki bazı hareket kısıtlamalarını ve test zorunluluklarını azaltarak hükümetin artık COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasını geri çekmeyi planladığının sinyalini verdi.

Ancak ülke hâlâ rekor vaka artışıyla mücadele ediyor ve bu da daha kapsamlı bir yeniden açılmayı geciktirebilir.

Ekonomik büyümenin de baskı altında kalması bekleniyor; özellikle de COVID-19 vakaları, kısıtlamaların hafifletilmesi karşısında ciddi bir artış gösterirse.

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan Kasım ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sermaye harcamaları verilerinde de sürekli bir düşüş görülmesi bekleniyor.

Cuma günkü verilerin ardından yuan, büyük ölçüde gerileyen dolardan destek alarak %0,3 değer kazandı.