Euro Bölgesi rekor seviyede ticaret açığı verdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Euro Bölgesi’nde dış ticaret Temmuz ayında 34 milyar euro ile rekor açık verdi.

Eurostat verilerine göre, ithalat geçen yılın aynı ayına göre %13,3 oranında arttı ve 269,5 milyar euro oldu.

İhracat, geçen yılın aynı dönemine göre %24 oranında arttı ve 224,8 milyar euro’ya çıktı.

Bölgede son bir ayda ihracat %1,7 oranında azaldı, ithalat ise %1,5 oranında artış gösterdi. Mevsimsellikten arındırılmış ticaret dengesi 40,3 milyar euro açıkla veri setinin hesaplandığı 1999 yılından bu yana en yüksek açığı verdi.

Euro Bölgesi ekonomisinde yavaşlama endişeleri güçleniyor

Bölge ekonomisinde sanayi üretimi pandemi sonrası en kötü dönemi geçirdi. Üretimdeki zayıflıkta enerji sorunu en önemli sebep oldu. Öte yandan sektörlerde de enerji bazlı zayıflama devam ederken diğer yandan ise enflasyon inatçı kalmaya devam ediyor.

Bölge gelirinin büyük kısmını kapsayan ticarette de açık verilmesi piyasalarda ekonomik daralma beklentilerini artırdı. Piyasalar, AB ve Rusya arasındaki enerji sorununun bölge ekonomisine büyük zarar vereceği ve bu yılın son çeyreğinde etkisini artıracak yavaşlamanın 2023’ün ilk çeyreğinde yerini daralmaya bırakacağı görüşünde.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, bu ayki toplantıda bölge ekonomisinde resesyon beklemediklerini, ancak 2022’nin son çeyreği ve 2023’ün ilk çeyreğinde yavaşlama beklediklerini söyledi. Buna karlın en kötü senaryoya da hazırlıklı olduklarını ifade eden Lagarde, Rusya’nın gazı tamamen kesmesi ve alternatif bulunamaması durumunda resesyon olasılığının söz konusu olabileceğini söyledi.

Yazar: Deniz Engin