Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, Ekim ayında %1,8 düşüş gösterdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Scott Kanowsky

Avrupa Komisyonu’nun istatistik biriminden Pazartesi günü gelen yeni verilere göre Euro Bölgesi’nin perakende satışları Ekim ayında sert ve beklenenden daha fazla bir düşüş yaşadı ve bu da Avrupalıların yaşam maliyetleri arttıkça harcamalarını azaltabileceğinin bir işareti oldu.

Bölgedeki perakende satışlar, Eylül ayındaki %0,8’lik artışa kıyasla ay bazında %1,8 oranında düştü. Ekonomistler %1,7 oranında gerileme olduğunu tahmin ediyordu.

Yıllık bazda Ekim ayı perakende satışları ise %2,6’lık düşüş tahminlerine kıyasla %2,7’lik bir düşüş kaydetti.

Eurostat, perakende ticaret hacminin gıda dışı ürünlerde bir önceki aya göre %2,1; gıda, içecek ve tütün gibi ürünlerde ise %1,5 oranında azaldığını ekledi. Ancak bu durum otomotiv yakıtlarına yönelik talepteki %0,3’lük hafif bir artışla dengelendi.

Avrupa’nın en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa’da perakende satışlarda %3’e yakın düşüş kaydedildi. Büyük Avrupa ülkeleri arasında İspanya ise istisna olarak %0,4’lük bir artış bildirdi.

ING analistleri; Avrupa’da artan enflasyonun satın alma gücü üzerindeki baskısının gittikçe daha fazla hissedilmesi ile perakende ürünlere olan talebin yavaşladığını ileri sürdü. Euro Bölgesi için tüketici fiyat endeksi Ekim ayında %10,6 ile rekor kırmış ancak Kasım ayına kadarki yılda %10’a gerileyerek enflasyondaki artışın azalmaya başlayabileceği umudunu doğurdu.

“Perakende sektörü önümüzdeki aylar için oldukça zorlu olmaya devam ediyor. Reel ücretler negatif bölgede kalmaya devam ettiği için hemen bir toparlanma beklemiyoruz.” diyen ING analistleri, bu yıl tatil sezonu talebinin yüksek stok seviyeleri üzerindeki baskıyı hafifletecek kadar güçlü olup olmayacağına dair belirsizlik olduğunu da sözlerine ekledi.