Euro/dolar kurunu Aralık ayında düzeltme bekliyor olabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Euro/dolar dün yeniden güçlenerek gün ortasında 1,0595 seviyesine ulaştı ancak Salı sabahı 1,0477 seviyesine kadar bir düzeltme yaşadı.

Çin ekonomisinin yeniden açılacağına dair umutların yarattığı olumlu hava ve Fed’in faiz artırımı temposunun yavaşlayacağı beklentisinden dolayı doların zayıflaması, dün euro/dolar paritesini destekledi. Akabinde döviz çifti 1,06 seviyesine yaklaşırken kâr realizasyonu yükselişi durdurdu.

ABD verileri, euro/dolar pahasına doları destekliyor

Güçlü ABD verilerinin açıklanması doları destekledi ve hizmet PMI, endüstriyel siparişler ve ISM hizmet PMI endekslerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle, euro/dolar paritesinin düşüşünü hızlandırdı.

Bu açıklamalardan kısa bir süre sonra Wall Street Journal’da Fed uzmanı olarak çalışan ve şu anda merkez bankasının niyetleri konusunda en isabetli analist olarak kabul edilen Nick Timiraos’un bir makalesi de dolar boğalarına argüman yarattı.

Timiraos, geçen haftaki NFP raporunda (tarım dışı istihdam) yer alan güçlü ücret artışlarına atıfta bulunarak ücret artışlarının, Fed’in faizleri beklenmedik seviyelere çıkarmaya devam etmesine yol açabileceğini yazdı.

Timiraos ayrıca 13 Aralık’taki ABD TÜFE verisinin önemli bir unsur olduğunu ve rakamların beklenenden iyi çıkması halinde Şubat ayında 50 baz puanlık bir artışa daha yol açabileceğini, zira piyasanın Şubat FOMC toplantısı için baz senaryosunun, şimdilik 25 baz puanlık faiz artırımı yönünde olduğunu belirtti.

Bankalar, euro/dolar çiftinin yükselmeye devam edeceğinden şüpheli

Dünden bu yana görülen düzeltme karşısında euro/dolar için şimdi sorulması gereken soru, bunun basit bir soluklanma mı olduğu yoksa Aralık ayının kalanı için daha yaygın bir düzeltmeden mi korkulması gerektiği.

Euro/dolar, tek para biriminin oluşturulmasından bu yana 23 Aralık ayının 15’inde pozitif bir aylık denge (ortalama +%1,5) yayımladığından, mevsimsellik yukarı yönlü.

Bununla birlikte çift, Kasım ayında %5’ten fazla yükselerek 2010’dan bu yana en iyi ayına imza atarken ani yükseliş potansiyelinin çoktan tükenmiş olması ve bir düzeltmenin yaklaşması risk oluşturuyor.

Bloomberg’in aktardığına göre MUFG analisti Derek Halpenny, “Mevsimsel euro eğilimi güçlü ancak Ekim ve özellikle Kasım ayındaki ralli, hareketin normalden daha erken başladığı anlamına gelebilir.” dedi.

Halpenny, euro/dolar paritesinin 2023’ün başlarında tekrar eşitlenmesini bekliyor ve “ABD dolarında istikrarlı bir satış için gerekli temeller henüz tam olarak oluşmuş değil.” diyor.

ING Bank ise artan enerji fiyatlarıyla ilgili sorunların yeniden ön plana çıkabileceği ve bunun da euro üzerinde baskı yaratacağı uyarısında bulundu.

ING, “Euro/dolar ikilisinin, Euro Bölgesi’nin dış ticaret hadlerine olan yüksek hissiyatı göz önüne alındığında (ki bunun başlıca nedeni enerji fiyatlarıdır), enerji emtiaları için artış yönlü riskler, euro için düşüş yönlü risklere eşit.” diye yazdı.

Son olarak tüm bankaların aynı görüşte olmadığını belirtmek gerek; Société Générale dün, “Yıl sonu kısa pozisyon kapatma ve 2023’e ilişkin iyimser piyasa eğilimi euro’ya yardımcı olacaktır.” diye yazdı ve yıl sonuna kadar 1,10 hedefiyle euro/dolar paritesinde alım yapılmasını tavsiye etti.