Euro ve sterlin, dolar karşısında yılın en düşük seviyesinde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Dolardaki güçlenme ile özellikle gelişmiş ülke para birimlerindeki düşüş dikkat çekiyor.

Dolar göstergesi ay içinde zayıflamasının ardından Fed yetkililerinin şahin açıklamalarda bulunmaları ve Cuma günü konuşacak Powell öncesinde 10 yılın en yüksek seviyesini tekrar test etti.

Dolardaki yükselişle euro ve sterlin başta olmak üzere büyük paralarda son dönemin en düşük seviyeleri görülüyor.

Euro/dolar dün 0,99 ile 20 yılın en düşük seviyesini gördü. Parite bugün de 0,9940 yakınında zayıf seyir izliyor. Euro Bölgesi’nden gelen son verilerin yavaşlama sinyali vermesi, enflasyonun yüksek kalması ve Rusya ile devam eden gerilimin enerjide kışa doğru daha büyüyeceği kaygısı euro’nun değer kaybetmesine neden oluyor.

Sterlin/dolar 1,1720’ye inerek Mart 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü. Ocak ayında 1,37 üzerinde olan parite %13’ten fazla değer kaybetti. İngiltere’de enflasyonun çift haneye çıkması ve Merkez Bankasının enflasyonda Ekim gibi zirvenin görüleceğini tahmin etmesi sterlinde düşüş yaratıyordu. Son toplantının ardından ise resesyon olasılığının güçlenmesi kaybın da artmasına neden oldu.

Temmuz’da 139 seviyesine çıkarak 24 yılın zirvesini gören dolar/yen bu ay içinde 130,50’ye geriledi. Ancak son haftadaki yükselişle parite tekrar 138 seviyesine yaklaştı. Sene başı kazanç %20’ye yakın.

Mayıs’ta 1 seviyesine çıkarak son üç yılın zirvesini gören dolar/frank bu ay içinde 0,94’ün altını test etti. Son haftada yaşanan alımlarla fiyat 0,97’ye yaklaştı.

Japonya’da enflasyon hedef üzerinde ancak Merkez Bankası genişlemeci davranmaya devam ediyor. Tahvil seviyelerindeki yükseliş ve dövizdeki aşırı hareketlere ise müdahale ederek denge sağlanmaya çalışılıyor.

Yazar: Necdet Erginsoy