Faiz kararı öncesinde dolar düşüş yaşadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

Çarşamba günü ABD doları Avrupa ticaretinde geriledi ve yatırımcılar, Fed kararı öncesinde temkinli davrandı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,1 düşüşle 111.225 puanda, Salı günkü en yüksek seviyesi olan 111.78’e yakın işlem gördü.

Fed’in Çarşamba günü üst üste dördüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Ancak piyasa, özellikle Fed yetkililerinin sıkılaştırma hızında potansiyel bir yavaşlama olduğuna dair son işaretlerin ardından Aralık ayındaki artışın büyüklüğü konusunda bölünmüş durumda.

Bununla birlikte merkez bankası, hâlâ sıkı olan iş gücü piyasası ve çekirdek enflasyonda herhangi bir yatışma belirtisi olmaması nedeniyle faizler konusunda agresif sıkılaştırma yoluna bağlı kalmaya devam edebilir.

ABN Amro analistleri, “Bizim baz senaryomuz Fed’in Aralık toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi yönünde.” diyor ve ekliyor: “Daha sonra sıkılaştırmaya ara verilmesini bekliyoruz.”

“Ancak Fed’in önümüzdeki toplantıda bunun sinyalini vermek için acele edeceğinden emin değiliz. Eğer Fed, Aralık ayında daha küçük bir faiz artırımı sinyali vermeyi tercih ederse muhtemelen buna, faizlerin daha önce düşünülenden daha yüksek olması gerekebileceğine işaret eden bir dil eşlik edecektir.”

Reuters tarafından döviz stratejistleri arasında yapılan bir ankete göre dolar, son zamanlarda ulaştığı zirveleri geri almak ya da bu seviyeleri aşmak ve durmak bilmeyen yükselişini sürdürmek için yeterli güce hâlâ sahip ve bu da düşüşün geçici olduğunu gösteriyor.

Euro/dolar ikilisi; Euro Bölgesi’nin resesyona doğru ilerlediğini göstermesi beklenen nihai PMI verileri öncesinde %0,1 artışla 0,9879’a yükselerek bir önceki seansın en düşük seviyesi olan 0,9853 civarında işlem gördü.

Perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika toplantısı öncesinde piyasalar, 75 baz puanlık bir faiz artışı yapılmasını ve Eylül ayında tüketici enflasyonunun çift haneli oranlara ulaşmasını beklerken sterlin/dolar ise %0,1 artışla 1,1499 seviyesine yükseldi.

Japon yetkililerin, ülkenin bu ay para birimi yeni desteklemek için 42,8 milyar dolarlık rekor bir döviz müdahalesi yaptığını doğrulamasının ardından yatırımcıların, yeni müdahale için nöbet tutmasıyla birlikte dolar/yen %0,7 düşüşle 147,26 seviyesine geriledi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda da ülkedeki enflasyonun azalması halinde bankanın, ultra güvercin politikasında bir sıkılaştırmanın mümkün olabileceğini söyleyerek yene yardımcı oldu.

AUD/USD %0,3 artışla 0,6414’e yükselirken dolar/yuan 7,2756’ya geriledi. Çinli yetkililerin, ülkenin bu yıl ekonomik faaliyeti zayıflatan sıkı COVID-19 politikasını gevşetmeyi düşündüklerine dair doğrulanmamış raporların yardımıyla yuan değer kazandı.