Fed Başkanı Powell ne dedi, piyasalar nasıl tepki verdi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – ABD Merkez Bankası Fed, dün faizi 4. kez 75 baz puan artırdı ve %3,75 – %4 aralığına çıkardı. Karar metninde sonraki faiz artışlarının hızında para politikasının kümülatif sıkılaşması, para politikasının ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmeler ve ekonomik ve finansal gelişmelerin belirleyici olacağının belirtilmesi piyasalarda güvercin algı yarattı. Kararın ardından dolar endeksi ve tahvil faizleri gerilerken endeksler ve emtia ise yükseldi.

Mikrofon başına geçen Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasaların metinde algıladığı ifade kadar güvercin olmadı. Powell, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve bu süreçte sıkı duruşa devam etmezlerse enflasyonun kemikleşebileceğini belirtti. Sadece faiz artış hızının biraz daha yavaşlayacağını, çünkü şimdiye kadarki toplam 375 baz puanlık faiz artışının gecikmeli yansımasını izlemek gerektiğini söyledi.

Powell’ın açıklamasındaki en önemli noktalar ise, faiz artışında daha çok yol olduğu, faizleri indirmek bir yana artışı durdurmak için dahi çok erken olduğunun altının çizilmesi ve son toplantıdan bu yana gelen verilerin, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olacağına işaret ettiğini söylemesi oldu. Bu ifadelerin ardından piyasalarda fiyatlamanın yönü değişti. Tahvil faizleri vedolar endeksi yükselirken borsa ve emtia kazançlarını geri verdi.

Faiz kararı öncesi Aralık beklentisinde 75 baz ve 50 baz beklentileri çok yakın oranlardaydı. Powell’ın konuşmasının ardından 50 baz puan beklentisi %60’ı geçti.

Yazar: Necdet Erginsoy