Fed’den 100 baz puan beklentisi arttı, dolar yükselişini hızlandırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – ABD’de yıllık enflasyon Haziran’da %9,1’e çıkarak son 41 yılın en yüksek seviyesini gördü. Mayıs’ta %8,6 olan enflasyon Haziran’da aylık %1,3 yükselişle yıllık bazda %9,1’e çıkarak beklentilerin çok üzerinde geldi.

Enerji ve gıda enflasyona en çok katkıyı sağlayan grup olurken gıda ve enerji hariç tutulan çekirdek enflasyon son ayda istenen gerilemeyi gösteremedi.

Yüksek enflasyon oranının ardından piyasalarda faiz fiyatlamaları da hızlandı. İstihdam verisinin ardından 27 Temmuz’da yapılacak FOMC toplantısında komitenin 75 baz puan faiz artışına kesin gözüyle bakılırken enflasyon sonrası 100 baz puan olasılığında belirgin bir artış oldu. Yani bugün itibarıyla en düşük 75 baz puan olmak üzere 100 olasılığı da fiyatlamada kendini göstermeye başladı.

Piyasa beklentileriyle beraber ABD Dolar Endeksi bugün tekrar 20 yılın zirvesi olan 108,60’ı test ederken para birimleri ve emtia üzerinde de dolar baskısı arttı.

EUR/USD 1,0 seviyesi altını test ederek 20 yılın en düşüğüne gerilerken ons altın 1.707 dolara indi. Bu seviye 2022’nin en düşük seviyesi olurken Ağustos ayı sonrası tüm kazançlar da geri verildi.

Haziran ayı içinde 17,50 üzerini test ederek 20 Aralık’taki rekor sonrası en yüksek seviyeyi gören USD/TRY kuru BDDK’nin ticari kredilere sınırlama kararı ile kısa süreli bir düşüş yaşamıştı. Tekrar 17,30’lu seviyelere çıkan kur, bugün ABD enflasyon verisinin ardından 17,4545’i gördü. Kurda bu haftaki seviyeler kapanış olarak en yüksek seviye konumunda.

Yazar: Deniz Engin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir