Fed’in dolara etkisi, BoE’den faiz artırımı, Çin’de duraksayan ralli – Piyasalarda neler oluyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

Fed’in şahin mesajları doları yükseltirken ABD ve küresel hisse senetlerindeki ralliyi durma noktasına getirdi. Şimdi sırada, Fed’in adım adım izinden gitme ya da İngiltere’nin küresel piyasalardaki güvenilirliğinin daha da azalması riskiyle karşı karşıya olan İngiltere Merkez Bankası (BoE) var. Online seyahat acentesi Booking’in (NASDAQ:BKNG) kırmızı denizde nadir görülen parlak bir nokta olmasıyla birlikte hisse senetleri düşüşle açılacak. Otomobil üreticileri Stellantis ve BMW (ETR:BMWG), iyileşen sonuçlar bildirmelerine rağmen düştü. Çin’in sağlık otoriteleri, COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasının yakında esnetileceğine dair söylentileri çürüttü ve bu süreçte Çin borsasında yeni ortaya çıkan ralli ile petrol fiyatlarını da baskıladı.

İşte 3 Kasım Perşembe günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Fed şahin mesajlarla doları yükseltiyor

Fed’in son faiz artırımı ve politik açıklamaları, risk varlıklarındaki küresel ralliyi sarsıcı bir şekilde durdururken dolar iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar endeksi, dünyanın dört bir yanından sermaye çekmeye devam eden kısa vadeli Hazine getirilerindeki yükselişin desteğiyle %1,3 artışla 112,79’a yükseldi. 2 yıllık tahvil getirisi 16 baz puan daha artarak %4,73 oldu.

Fed Çarşamba günü Fed fonlarının üst sınır hedefini, Büyük Finansal Kriz’den bu yana en yüksek seviye olan %4’e çıkarırken Başkan Jerome Powell, faizlerin daha önce düşünülenden daha yüksek olması gerekeceğini ancak bundan sonraki tekil artışların boyutunun son dört toplantıda görülen 75 baz puandan daha küçük olacağını söyledi.

2. İngiltere Merkez Bankası da (BoE) aynı yönde baskı altında

Fed’in aksiyonu dikkatleri, Para Politikası Kurulu toplantısının sonuçlarını açıklayacak olan BoE üzerine çekiyor.

Fed gibi BoE’nin de -temel ekonomik durum ABD’deki kadar güçlü olmasa da- ana faizi 75 baz puan artırması bekleniyor. Powell’ın son yönlendirmesi sonucunda dolar karşısında %1,3 düşerek 1,1244 dolara gerileyen sterlindeki zayıflık nedeniyle bankanın eli kısmen zora girmiş durumda.

Sterlinin zayıflığı, anketlerin hızla resesyona doğru gittiğini gösterdiği ülke ekonomisindeki daha genel bir güven krizinin yansıması. BoE için tek teselli kırıntısı, Liz Truss’un talihsiz yönetiminin piyasada neden olduğu kaosun, Rishi Sunak’ın başbakan olarak görevi devralmasından bu yana bir nebze azalmış olması.

3. Hisse senetleri kayıplarını artırmaya hazırlanıyor; Booking kasvetli görünüme meydan okurken otomobil üreticileri bunu yapamadı

Çarşamba günü Fed’in erken bir “güvercin pivot” yapabileceği beklentilerinin boşa çıkarılmasının ardından ABD borsaları, açılışta kayıplarını artırmaya hazırlanıyor.

Dow Jones 102 puan düşerken S&P 500 %0,4 ve Nasdaq 100 %0,5 geriledi. Üç ana nakit endeksi, Çarşamba günü %1,5 ile %3,4 (Nasdaq) arasında değişen oranlarda değer kaybetmişti.

İlgi çekebilecek hisseler arasında; tedarik zincirindeki sorunların hafiflemesiyle satışlarda ciddi bir artış raporlamasına rağmen Avrupa’da değer kaybeden Chrysler’in sahibi Stellantis (EPA:STLA) yer alıyor (BMW de daha iyi satış rakamları paylaşmış olsa da hisseleri sert bir düşüş yaşadı).

Kırmızı denizin ortasındaki parlak nokta, COVID-19 pandemisinden bu yana ilk düzgün yaz turizmi sezonuyla toparlanan Booking oldu. ConocoPhillips (NYSE:COP), Amgen (NASDAQ:AMGN), Cigna (NYSE:CI), Regeneron (NASDAQ:REGN), Kellogg (NYSE:K) ve Exelon (NASDAQ:EXC) ilk rapor vereceklerden olurken Starbucks (NASDAQ:SBUX) daha sonra raporlama yapacak isimlerin başında yer alıyor.

4. Düzenleyicilerin, COVID-19 politikasında gevşeme söylentisini çürütmesiyle Çin piyasalarındaki ralli durdu

Fed’in şahin yaklaşımı ABD’deki ralliyi durdururken Çin’in sağlık otoriteleri, hafta başında COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasının sona ereceğine dair söylentilere cesaret edenleri hayal kırıklığına uğratmakla meşguldü.

Ulusal Sağlık Komitesinden yapılan açıklamada bu politikanın, yakın zamanda gevşetileceği yönündeki iddialar reddedilerek şöyle denildi: “COVID-19 salgınının kontrol altına alınmasına her zamanki gibi çok dikkat etmeli ve virüsün dışarıdan girmesini ve içeride çoğalmasını önlemeye yönelik genel stratejiden kesinlikle en ufak bir sapma göstermemeliyiz.”

Politbüro’nun bu yıl ekonomi üzerinde ciddi baskı oluşturan bir politikadan uzaklaşmanın yollarını aramak üzere yeni bir komite oluşturacağına dair teyit edilmemiş haberler üzerine Çin’in sert bir yükseliş yaşayan hisse senedi endeksleri, %3’e varan oranlarda düşüş gösterdi.

5. Çin’deki hayal kırıklığı ABD stoklarındaki artış raporuna ağır basınca petrol düştü

Ham petrol fiyatları Çin’den gelen haberlerin ardından daha da zayıflayarak dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’deki petrol stoklarında, beklenenden daha büyük bir düşüş yaşandığını gösteren verilerden olumlu etkilenmedi. Veriler, ABD’de talebin kısa vadede hâlâ iyi durumda olduğuna işaret ediyordu.

WTI %1,4 düşüşle 88,70 dolar olurken Brent %1,2 geriledi.

Buna karşın Avrupa’nın doğal gaz vadeli işlemleri, Freeport LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tesisinin yaz aylarında çıkan yangının ardından bu ay sevkiyatlara devam etmeyeceği endişesiyle %7,8 daha yükseldi. Tesisin yeniden açılmasında yaşanan herhangi bir gecikme, ABD’nin gaz fazlasının iç piyasada sıkışıp kalmasına yol açarak Henry Merkezi’ndeki fiyatları baskılayabilir.