FTX çöküşünün arkasında aslında kim var?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Marco Oehrl

FTX’in çöküşü Bitcoin‘de yine bir düşüşe yol açtı. Bitcoin ve diğer para birimlerine olan güven epey zarar gördüğünden piyasanın geri kalanı da benzer şekilde tepki verdi. Ancak gerçekte ne olduğu, henüz şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulamadı.

Hem Binance hem de Sam Bankman-Fried’ın beceriksizliği olası nedenler arasında gösteriliyor ancak çok mantıklı bir açıklama daha var: parayı takip etmek.

Binance’nin kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao (CZ) geçtiğimiz günlerde yaşanan fiyaskodan kendisinin sorumlu olduğu iddiasını reddetti – kripto borsaları arasında rekabet yok. Aynı zamanda iddiaya göre Sam Bankman-Fried’dan (SBF) pazar payı almak için FTX’in fişini çekenin kendisi olduğu yönündeki suçlamalarla boğuşuyor.

CZ, pazarın o kadar büyük olduğunu ve bu noktada birbirlerinin müşterilerini çalmanın saçma olacağını savunuyor:

Onun bakış açısına göre entrikalarıyla tüm sektörün itibarını zedeleyen SBF’nin kendisiydi:

Morgan Creek Capital CEO’su Mark Yusko, SBF’nin bir dolandırıcı olduğuna tüm kalbiyle katılıyor:

Ona göre ise SBF, medyada yayıldığı gibi mali durumunun izini kaybetmemişti. Yusko, FTX’in yükseliş ve düşüşünün başından beri planlı olduğunu düşünüyor.

Bu, küresel düzenlemenin temelini atmayı amaçlayan bir aşamaydı: Kontrolü yeniden kazanmak, merkez bankalarının hakimiyetini savunmak ve CBDC’leri bir başarı hikayesi haline getirmek.

Ancak blok zinciri hareketinin hedefi hükümetlerden ve bankalardan bağımsız olmaktır. Yusko’nun açıkladığı gibi 10 yıl önce gülünüp geçilen bu hedef, giderek gerçek bir tehdit haline gelebilir:

Yusko, bazı ABD’li politikacıların konuya dahil olduğunu varsayıyor. SBF, FTX’in çöküşünden önce medyaya verdiği demeçte bir sonraki ABD seçim kampanyalarına 1 milyar dolar bağışlayacağını açıklamıştı. Resmi olarak bu kadar çok para akıyorsa gayri resmi olarak ne oldu? FTX neden mevduatları aniden %700 artan, neredeyse anlamsız Farmington State Bank’a yatırım yaptı?

Yusko’ya göre bu, tam da hedeflenen kara para aklamanın başlangıç noktası ve bu nedenle kaybolan 8 milyar dolarlık müşteri fonlarının çoğunun bu ve benzeri kanallar aracılığıyla yeni sahiplerine aktarıldığından şüpheleniyor.

Bitcoin için teknik fiyat noktaları

Bitcoin/dolar %1,41 düşüşle 16.761 dolara gerilerken haftalık kaybı %0,75’e ulaştı.

Dün kripto para birimi, 16.986 dolarlık %23,6 Fibonacci düzeltmesinin üzerinde bir günlük kapanışla kendini güvenli bölgeye sokmayı başardı. Ancak bugün negatif momentum arttı ve bu nedenle fiyat, 16.013 dolarda destek sunan, 28 Kasım’ın en düşük seviyesine doğru aşağı yönlü bir hareket içinde.

pic009d00f1888ea78187a5a2a41544f225

Bu nokta kırılırsa gözler, 21 Kasım’da oluşan 15.504 dolarlık düşüş döngüsüne kayacaktır.

Yalnızca %23,6 Fibonacci düzeltme bölgesi üzerinde sürekli ve teyit edilmiş bir günlük kapanışla, 17.841 dolarlık %38,2 Fibonacci bölgesine doğru bir toparlanma mümkün hale gelir. Bu seviye üzerinde bir sonraki direnç noktaları, 55 günlük hareketli ortalama olan 18.220 dolar ve ardından% 50 Fibonacci düzeltmesi ile 18.533 dolardır.