Haftanın özeti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – 16 – 21 Ekim haftasında yurt içinde hangi gelişmeler izlendi?

Yurt içinde bu hafta en yakından takip edilen gelişme Merkez Bankasının faiz indirimi oldu. Merkez Bankası faizi %10,5’e çekti ve Kasım’da son kez faiz indirimi yapılacağını açıkladı.

Merkez Bankası neden faiz indiriyor?

Dünyada yaşanan enflasyon karşısında 80’den fazla ülke merkez bankası faiz artırırken Türkiye, faiz indiren sayılı ülkeler arasında. Eylül’de başlayan faiz indirimi aslında Yeni Ekonomi Modeli içindeki uygulamalardan biri. Faiz indirimleriyle reel sektör desteklenerek yatırım ve üretimlerin artması hedefleniyor.

Ticari kredi faizleri düştü

Merkez Bankası verilerine göre ticari kredi faiz oranları %18,3’e geriledi. Ancak bankalar özelinde bu oran değişiyor. Önceki aylarda %40’larda olan ticari kredi faizleri nedeniyle reel sektör temsilcileri ve oda başkanlarından şikayetler gelmişti.

Enflasyonfaiz farkı rekor seviyede

Merkez Bankasının 150 baz puanlık son faiz indirimiyle politika faizi %10,5’e geriledi. Güncel enflasyon oranı ise %83,35. TL’nin reel kaybı %73.

Borsa rekor tazeledi

BIST 100 endeksi bu hafta 3.948 puana çıkarak TL bazında rekor seviyeye çıktı.

Konut fiyatlarında görülmemiş yükseliş

TCMB verilerine göre ülke genelinde konut fiyatları %184,6 oranında rekor artış gösterdi. İstanbul’da ise konut fiyatları 3’e katlandı. Metrekare fiyatı ise 24.533 TL’ye çıktı.

2023 bütçesi Meclise sunuldu

Bu hafta önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 bütçesinin detaylarını paylaştılar. 2023 yılında bütçe giderlerinin 4 trilyon 470 milyar TL, bütçe gelirlerinin 3 trilyon 810 milyar TL olması, bütçe dengesinin de %3,5 olması öngörülüyor.

Bütçe bu yıl hedeften fazla kullanılmış, ek bütçe talep edilmişti.

2023 bütçesinde eğitim %14,5’lik payla ilk sırada yer aldı. Eğitim için 435 milyar TL kaynak ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kripto para açıklaması

Katıldığı Blokzincir İstanbul etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kripto para ve Blockchain alanında izleyici değil, öncü role sahip olmak istediğini söyledi ve şu açıklamayı yaptı:

Yazar: Deniz Engin