İngiltere’de standart bir konutun maliyeti 294 bin sterline çıkarak rekor kırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – İngiltere’de konut fiyatları Ağustos ayında %0,4 oranında arttı. Yıllık artış oranı ise %11,5 oldu.

İngiltere’de bir konutun en düşük maliyeti 294 bin sterlin ile rekor kırdı

İngiltere’de konut fiyatları son 17 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından zirveden düşüşe geçti. Haziran’da yıllık artış oranı %13 olmuştu, bu oran 2005 yılı sonrası en yüksek seviye olarak kaydedildi. Temmuz’da %11,8’e düşen gösterge, Ağustos’ta %11,5 oldu.

Konut satışları düşse de konut maliyeti rekor tazeledi. Halifax raporuna göre, standart bir konutun maliyeti 294,260 bin sterline çıktı.

Başkent Londra’da konut fiyatları son 6 yılın zirvesine yükseldi.

Konut fiyatları neden yükseldi?

Pandemiyle beraber dünyada konut fiyatları yükseldi. Bunun temel sebebi insan alışkanlıklarının değişmesi oldu. Sonrasında ise ekonomilerin kapalı olması ve arz zayıflığı nedeniyle inşaat sektöründe kullanılan emtia ve malzeme fiyatlarının yükselmesi etkili oldu. Petrol ve enerji fiyatlarının da ralli yapması lojistik maliyetlerini artırırken tüm bileşenler fiyatlara yansıdı. Böylelikle konut fiyatlarındaki yükseliş de hız kazandı.

Son aylardaki düşüşün sebebi ne?

Emtia ve petrol fiyatlarında son dönemde düşüş var. Bu düşüşe ek olarak ülkede faiz oranları da yükseliyor. İngiltere Merkez Bankası, yüksek enflasyon nedeniyle faiz artışı yapıyor. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz, zaten fiyatı yüksek olan konut alımına olan talebi de düşürüyor.

Sektörde yavaşlama bekleniyor

Bugün açıklanan Halifax raporunda talebin azaldığına dikkat çekildi. Özellikle yılın son çeyreğinde hem hanehalkı giderlerinin artması hem enflasyonun enerjiye bağlı yükselmeye devam edeceğinin beklenmesiyle konut talebinin azalacağı tahmin ediliyor.

Yazar: Deniz Engin