İngiltere’nin perakende satışları, yüksek enflasyon nedeniyle Eylül ayında yine düştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

İngiltere’de perakende satışlar, Eylül ayında tüketicilerin enflasyona isyan etmesiyle üst üste ikinci ayda da düşerek ülkeyi resesyona bir adım daha yaklaştırdı.

Enflasyon %10 üzerinde seyrederken satışlar reelde, yani enflasyondan arındırılmış olarak %1,4 düşüş yaşadı. Ağustos ayındaki düşüş ise ilk olarak %1,6 olarak açıklandıktan sonra %1,7’ye revize edildi.

Böylece satışlar yıllık bazda %6,9 oranında gerilemiş oldu.

Akaryakıt ve araç satışlarını hariç tutan çekirdek perakende satışlar da aynı şekilde Ağustos ayında aylık bazda %1.5, yıllık bazda ise bir önceki yıla göre %6,2 düşüş gösterdi.

Cuma günü hükümetin mali durumuna ilişkin kötü haberler geldi. Kamu sektörünün net borçlanması, 19,25 milyar sterline (21,5 milyar dolar) yükselerek 12,3 milyar sterlinlik tahminlerin çok üzerinde geldi. Bu rakam, kayıtların tutulmaya başlandığı 1993 yılından bu yana Eylül ayı için kaydedilen en yüksek ikinci rakam oldu.

Daha yüksek borçlanma ihtiyacı, endekse bağlı devlet borçları üzerindeki daha yüksek faiz ödemelerinin ve yine büyük ölçüde enflasyona bağlı olan daha yüksek sosyal yardım ödemelerinin bir sonucu. Bu durum, vergi gelirlerindeki sağlıklı artışı fazlasıyla dengeliyor.