Japon yeni, dolar karşısında 32 yılın en düşük seviyesine geriledi – Merkez Bankasından müdahale bekleniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Dolar/yen bugün %1’den falz yükseliş yaşadı ve 151,95 seviyesine çıkarak 32 yılın zirvesini gördü. Parite en son Temmuz 1990’da bu seviyedeydi.

Dolar yükseliyor, yen değer kaybediyor

ABD Merkez Bankası Fed’in 2023’te faizi %5 seviyesine çıkaracağı beklentisi tahvil piyasasındaki oynaklığı artırdı.10 yıllık getiri %4,33’ü geçerek 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar endeksi de bugün 113 seviyesi üzerinde işlem görüyor.

Japonya’da enflasyonun son 8 yılın zirvesine çıkması, ticarette azalma yaşanması ve ekonomik durgunluk olması yen üzerindeki baskıyı artırırken Merkez Bankasının faizleri artırmama ısrarı da kaybı hızlandırıyor.

Japonya Merkez Bankası, son toplantısında faizleri değiştirmedi. Hemen ardından dolar/yenin 145 seviyesini aşmasıyla piyasaya müdahale etti. Merkez Bankasının bugünlerde de döviz satışı ile piyasaya müdahale etmesi bekleniyor.

2022’ye 115 seviyesinde başlayan dolar/yen bugünkü son yükselişle yılın ilk 10 ayında %32 oranında yükseliş yaşadı. Japon yeni bu yıl sterlinle beraber dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişmiş ülke parası oldu.

Yazar: Necdet Erginsoy