Japonya Merkez Bankasının müdahale olasılığına rağmen dolar, sterlinle birlikte yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

ABD doları, Japonya Merkez Bankasının (BoJ) müdahale olasılığını sindirerek Pazartesi günü yükselirken eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın İngiltere’nin başbakanı olma ihtimalinin artması da sterline destek oldu.

Dolar endeksi %0,1 artışla 112,123 seviyesine yükseldi.

Döviz piyasalarındaki gecelik hareketin büyük bir kısmı dolar/yen çifti etrafında yoğunlaştı.

Financial Times, BoJ’un para birimini desteklemek amacıyla Cuma günü en az 30 milyar dolar satmış olabileceğini bildirdi ve Pazartesi günü erken saatlerde paritenin yaşadığı dalgalı hareketler, Japon yetkililerin tekrar devreye girdiğini kuvvetle düşündürdü.

Dolar/yen birkaç dakika içinde 149,68 seviyesinden 145,28 seviyesine gerileyerek müdahaleye işaret etti ancak o zamandan bu yana 149,20 seviyesine ulaşarak Japon yetkililerin, yen karşısında dolar talebini durdurmak için yapacak çok işi olduğunu gösterdi.

ING analistleri yayımladıkları bir notta “Japon yetkililer gerçekten de tedirgin bir pozisyonda.” dedi. “Piyasadaki dalgalanmanın çok yüksek olması nedeniyle 150 seviyesine destek vermeye olan ilgilerini kolayca görebiliyoruz ancak yenin daha yüksek seviyelere çıkmasına izin vermek, Tokyo’nun ilk etapta para biriminde yaşanmasını engellemek istediği şey olan ciddi satışlara yol açma riskini taşıyor.”

ING, “Banka daha az güvercin bir duruşa geçmediği sürece (şu ana kadar buna dair bir ipucu yok) döviz müdahaleleri en uygun seçenek olmaya devam ediyor.” diye ekledi.

Öte yandan eski Başbakan Boris Johnson’ın görevden ayrılan Liz Truss’un yerine koyduğu adaylıktan çekilmesinin ardından Muhafazakar Parti’nin Pazartesi günü yeni liderini ve dolayısıyla başbakanı açıklayacak olmasıyla birlikte sterlin/dolar çifti %0,4 artarak 1,1347’ye yükseldi.

Johnson’ın kararı, mali açıdan en ihtiyatlı seçenek olarak görülen eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın iktidarı kazanacağı anlamına geliyor. Sunak’ın atanması, sterlin üzerindeki siyasi belirsizliği en azından bir süreliğine azaltacaktır.

Euro/dolar Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde %0,2 düşüşle 0,9843 seviyesine geriledi ve merkez bankasının enflasyonu kontrol altına almak için 75 baz puanlık bir artış daha yapması bekleniyor.

AUD/USD 0,9 düşerek 0,6322’ye, NZD/USD risk hissiyatındaki gerilemenin etkisiyle %0,3 düşerek 0,5731’e inerken Çin ekonomisindeki toparlanmanın gücüyle ilgili beklentilerin artmasıyla dolar/yuan %0,2 yükselerek 7,2553’e çıktı.

Çin’in gecikmeli olarak yayımlanan GSYİH verileri, Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte %3,9 büyüyerek %3,5’lik tahminleri aştığını gösterirken bu yine de resmi tahminlerin altında kaldı. Perakende satışlar ise %2,5’lik ufak bir artışla hayal kırıklığı yarattı.