Kazakistan, merkezi dijital parası için Binance Chain’i kullanacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Binance CEO’su Changpeng Zhao tarafından yapılan açıklamada BNB Chain’in Kazakistan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesinde kullanılacağını duyurdu. 

Geçen sene CBDC çalışmalarına başlayan Kazakistan’ın Aralık ayında CBDC ile yol haritasını belirlemesi bekleniyor. Orta Asya ülkesinde bu gelişme yaşanırken Binance’in CEO’su, yakın zamanda Kazakistan Ulusal Bankası (NKB) Başkan Yardımcısı Berik Sholpankulov ve Ödemeler ve Teknoloji Merkezi Başkanı Binur ile bir toplantı yaptı ve toplantı sonucunda dijital tenge için BNB Chain’in kullanılmasına karar verildi. 

Geçen sene CBDC için pilot çalışmalara başlayan ülke, o dönem çalışmalarını R3’ün Corda platformunda başladı. Son gelişmeye göre ise dijital tengenin çok zincirli bir yapıya sahip olacağı görülüyor.

Binance, Kazakistan’da güçlenmeye devam ediyor

Zhao, açıklamasının devamında CBDC’nin geleneksel finans ile kripto ekosistemini arasında boşluğu doldurmak için BNB Chain’e nasıl entegre edileceğini görmek ve kullanım senaryolarını test etmek için sabırsızlandığını söyledi. 

Ülkede şu an pilot çalışmaları en büyük ticari bankalar, Kaspi Bank JSC ve Eurasian Bank JSC yürütüyor. Kazakistan Merkez Bankası ise dijital tengenin nakit ve nakitsiz ödemelere ikame olarak kullanılmasını hedefliyor.

Bu gelişmeden önce ise Binance, Ekim ayının başında Kazakistan’da dijital varlık platformu işletme ve saklama hizmeti sunmak için bir lisans aldı. Bununla birlikte Binance, ülkede dijital varlık pazarını geliştirmek için Kazakistan Mali Denetleme Kurumu ile bir mutabakat zaptı imzaladı.

Yazar: Günay Caymaz