Kripto para endüstrisinden güncel gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Kripto para piyasalarındaki güncel gelişmelerden derlediğimiz günlük haber özetimizle satır aralarında kalan kripto haberleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Coinbase, USD Coin (USDC) için küresel genişleme planlarını devreye alıyor

ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase, Circle tarafından ihraç edilen sabit kritpto para USD Coin’in (USDC) küresel olarak benimsenmesini teşvik etmek amacıyla, USDC işlemlerinde komisyon ücretlerini sıfırlama karar aldı.

Coinbase, USDC’nin ABD dışında düşük oranda kullanılmasını, kullanıcıların yerel para birimlerini USDC’ye dönüştürürken ödemeleri gereken işlem ücretine bağlıyor. Bu nedenle Coinbase, herhangi bir itibari para birimi üzerinden USDC alırken veya satarken komisyon ücreti almama kararı aldı.

USD Coin (USDC), 43,9 milyar dolar ile piyasa değeriyle en büyük ikinci sabit kripto para konumuna bulunuyor, ancak son veriler varlık pazar payının azaldığını gösteriyor. Son 30 gün içinde USDC’nin piyasa değeri 6 milyar doların üzerinde geriledi. Piyasa değerinin düşüşü, Binance’in geçen ay kendi sabit parası BUSD’u desteklemek için platformundan USDC’yi çıkarmasına bağlanabilir. 

Orta Doğu ve Kuzey Afrika, küresel kripto pazarında önemli bir yer edinmeye başladı

Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi, diğer tüm ülkelere göre son bir yılda en yüksek kripto işlem hacmi büyümesine sahip olarak öne çıkıyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi, Chainalysis’in son 2022 Kripto Para Birimi Coğrafyası Raporu’na göre Haziran 2021 ile Haziran 2022 arasındaki dönemde kripto işlem hacminde %48’lik bir artış kaydetti. 

Yıllık kripto işlem hacmi büyümesi %40 ile Latin Amerika ikinci sırada yer alırken bu bölgeyi %36 artışla Kuzey Amerika ve %35 ile Orta ve Güney Asya izliyor.

Rapora göre, MENA bölgesinin büyümesinde bölgenin önde gelen üç ülkesi öncülük ediyor. Raporda Türkiye, MENA bölgesinde değerlendirilirken Mısır ve Fas ile birlikte bölgede kripto işlem hacimlerinin artmasına öncülük etti. 

Fidelity Digital, 2023’in ilk yarısına kadar kripto alanında en az 100 kişiyi işe almayı planlıyor

Fidelity Digital Assets Europe başkanı ve Fidelity Digital Asset Management Başkanı Chris Tyrer, Londra’da düzenlenen Blockworks Digital Asset Summit’te Fidelity’nin önümüzdeki altı ay içinde 100 yeni personel daha almayı planladığını söyledi.

Uzun zamandır kripto alanında faaliyet gösteren 9,9 trilyon dolarlık fon yönetimine sahip Fidelity, bu hafta Ethereum ticaretine başlayacağını duyurdu. Varlık yönetim şirketi, daha önce ise Bitcoin ticareti ve saklama hizmetine başladığını duyurmuştu.

Yeni işe alınacak kişilerin Fidelity Digital Assets bünyesinde olacağı ve teknoloji, iş geliştirme, müşteri hizmetleri, pazarlama ve uyumluluk da dahil olmak üzere birden fazla bölge ve alanda çalışacakları söyleniyor.

Bitcoin, şu an S&P 500‘den daha az volatil

Bitcoin volatilitesindeki düşüş, varlığın hisse piyasalarıyla korelasyonunun zayıflamasını sağlıyor. Küresel ekonomik sorunlar varlığını korurken Bitcoin, son günlerde hisse piyasalarına göre daha istikrarlı hareket etti. 

Kripto analiz şirketi Kaiko verileri, Bitcoin fiyatındaki günlük değişim ölçümüne göre 20 günlük fiyat oynaklığının iki yıldır ilk kez Nasdaq ve S&P 500’ün fiyat değişiminin altına düştüğünü gösterdi.

Huobi Global, Vitalik Buterin’in şakasından sonra DIE tokenini listeledi

En büyük kripto borsalarından biri olan Huobi, Vitalik Buterin’in bir tweet’i sonrası piyasaya sürülen şaka temalı başka bir coin DIE’ı, piyasa çıkar çıkmaz listeleme kararı aldı.

Vitalik, dün Almanca’da hemen hemen DIE anlamına gelen THE protokolü (THE) hakkında tweet atttıktan hemen sonra THE sonrasında DIE adında da bir kripto para oluşturuldu. Vitalik Buterin’in şaka yollu yorumları sonrası geliştirilen bu kripto paralar, merkezsiz borsalarda kısa sürede ciddi yükselişler görüyor. 

Ancak projelerin belli bir temele dayanmaması ve kısa süreli spekülatif işlemlerle yükselen fiyatlar, bu kripto paraları alan yatırımcıları için önemli bir risk teşkil ediyor.

Ethereum günlük aktif adresleri 4 ayın en düşük seviyelerinde

Ethereum, son dört ayda günlük aktif adres (DAA) sayısında önemli bir düşüş kaydetti ve bu durum önümüzdeki günlerde Ethereum fiyatının daha fazla satış baskısına maruz kalabileceği yönündeki endişesi artırıyor. 

Santiment verilerine göre, Ether günlük aktif adres sayısı 21 Ekim’de Haziran ayından bu yana en düşük seviyesi olan 152.000 adede düştü. Bu, Ethereum ağıyla etkileşime giren daha az sayıda yeni Ethereum adresi olduğu anlamına geliyor. 

Yazar: Günay Caymaz