Kripto para sektöründe bugün öne çıkan gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Kripto para piyasalarındaki güncel gelişmelerden derlediğimiz günlük haber özetimizle günün öne çıkan kripto haberleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Changpeng Zhao ve Vitalik Buterin, Rezerv Kanıtı çözümü için beraber çalışacak

Changpeng Zhao, Binance’in Vitalik Buterin’in Rezerv kanıtı (Proof-of-Reserve) protokolünü deneyeceğini açıkladı.

Binance’in CEO’su Changpeng Zhao (CZ), FTX krizinin ardından kripto borsasındaki faaliyetlerin daha fazla şeffaf olması gerektiği görüşünü paylaştı. Buna çözüm olarak rezerv kanıtı mekanizmasına geçmeyi öneren CZ, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin ile beraber çalışacaklarını açıkladı. 

Bu protokol, yatırımcılara borsanın likidite durumu hakkında daha fazla bilgi sunan hesaplama prosedürleri için kriptografik tabanlı bir rezerv mekanizması olarak biliniyor.

CZ, yaptığı açıklamada Buterin ile görüştüğünü ve Ethereum kurucusunun Rezerv Kanıtı mekanizmasını Binance üzerinde test etmek istediğini söyledi.

Blockchain verileri, Alameda’nın FTX listelemeleri öncesi belirli tokenleri aldığını gösteriyor 

Blockchain analiz firması Argus’un bir raporuna göre, Alameda Research, FTX.com listelemelerini duyurmadan önce token biriktirmeye başlıyordu. Rapor, Alameda’nın kripto varlıkların FTX’te listeleneceği açıklanmadan önce yaklaşık 60 milyon dolar değerinde token aldığını iddia ediyor.

Yayımlanan rapora göre Alameda, Mart 2021 ile Mart 2022 arasında FTX’in 18 farklı kripto para listemesi öncesi bu kripto paralardan 60 milyon dolarlık yatırım yaptı.

CoinMarketCap, Terra Classic’in dolaşımdaki arzını güncelledi

CoinMarketCap, dün Terra Luna Classic dolaşımdaki arzına dair rakamları tekrar güncelledi.

Kripto para izleme platformu tarafından yapılan güncelleme, Terra Classic topluluğunun ağı yeniden inşa etme ve LUNC arzını azaltma çabalarının takip edildiğini gösterdi. Şu an platformda LUNC’nin dolaşımdaki arzı 6,012 trilyon olarak gösteriliyor. Diğer bir izleme platformu Coingecko ise LUNC arzını 6,88 trilyon olarak göstermeye devam ediyor.

Crypto.com’daki Ethereum çekimleri en yüksek seviyeye ulaştı

CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, Twitter üzerinden FTX ve Crypto.com ile birlikte borsalardaki çekim işlemleri hakkında bazı bilgiler paylaştı. 

Paylaşılan verilere göre Crypto.com’dan çekilen Ethereum (ETH) sayısının sadece son üç gün içinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 155.850 katına ulaştığı belirtildi. 

Crypto.com’un yerel varlığı Cronos (CRO) ise dünkü açıklamaların ardından bugün olumlu fiyatlanıyor. Dün 0,05 dolara kadar gerileyen CRO, bugün %7’ye ulaşan değer artışı sonrası 0,07 dolara kadar ulaşırken toparlanmaya devam ediyordu. Ancak kripto para, haftalık bazda %35 değer kaybına sahip.

FTX hacker’ları, çaldıkları ETH’leri DAI’ye çeviriyor

FTX cüzdanlarından çalınan varlıkların aktarıldığı şüphelenen cüzdan adresinin milyon dolarlık işlemlerle Ethereum varlıklarını DAI tokenine çevirmeye başladığı kaydedildi. 

Siber güvenlik şirketi PeckShield’a göre işlemler, ilişkili kripto adresin diğer ilişkili adreslere yaklaşık 21.155 ETH (27 milyon $) göndermesiyle başladı. Milyon dolarlık takas işlemlerini gerçekleştiren hesap, şu an 36. en büyük Ethereum adresi konumunda. 

Ethereum’un kaynağının ise iflas eden kripto para borsası FTX’ten çalınan kripto varlıklar olarak tahmin ediliyor.

Borsalar FTT ticaretini durdurmaya başladı

FTX’in iflasının ardından kripto para borsaları FTT ticaretini sonlandırmaya başladı. FTT, ilk olarak büyük kripto para borsaları Binance, KuCoin ve BitMEX tarafından delist edildi. 

Diğer borsalarında ilerleyen günlerde FTT’yi platformlarından çıkarmaları bekleniyor.

Piyasa kargaşasının ortasında DeFi’de hareketli günler yaşanıyor

Büyük merkezsiz finans (DeFi) protokolleri, kripto tarihinin en büyük krizlerinden birinin yaşandığı bugünlerde kullanıcı ve ticaret faaliyetlerinde artış kaydediyor. Son bir hafta içinde merkezsiz borsalarda işlemler, %178 oranında artış görerek ortalama hacim 31 milyar dolara yükseldi. 

Piyasada FTX çöküşünün etkileri sürerken merkezsiz finans kripto endüstrisi için bir çözüm olarak yükselmeye devam ediyor. DeFi, şu an kullanıcıların kripto varlıklar üzerinde tam yetkiye sahip olduğu bir alan olarak merkezi borsalardan daha çok talep görmeye başladı. 

DeFi platformlarının merkezi borsalardan en büyük farkı, likiditenin yatırımcı ve kurumlardan değil kullanıcılardan oluşmasıdır. Bu açıdan daha şeffaf olan DeFi borsaları, son dönemlerde ortaya çıkan likidite krizi gibi bir durumla ya da kullanıcıların fonlarının kullanılması gibi bir sorundan uzaktır.

Yazar: Günay Caymaz