Kripto para sektöründen güncel haberler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Kripto para sektöründe bugün öne çıkan çıkan manşetler arasından seçtiğimiz haberleri özetledik.

Charles Hoskinson: “Gemini iyi ki ADA’yı listelememiş”

Cardano kurucusu Charles Hoskinson, Gemini’nin Cardano ağının yerel varlığı ADA’yı listeleme teklifini reddetmesini kripto para için olumlu olduğunu iddia etti.

Dün twitter Spaces üzerinden bir sohbete katılan Hoskinson, Gemini’nin hâlâ ADA’yı listelemediğine dikkat çekerek, bunun muhtemelen iyi birşey olduğunu çünkü FTX’in de ADA’yı listelemediğini hatırlattı.

FTX, iflas etmesinden birkaç hafta önce Cardano’nun tokenini listeleme kararı almıştı ki borsa bu eylemi gerçekleştirecek kadar uzun yaşayamadı. ADA, o sırada FTX’te listelenmeyen tek kripto para birimiydi. Hoskinson, konuşması sırasında üstü örtülü bir şekilde Gemini de yaşanan sorunlara atıfta bulundu. Bilindiği gibi Gemini, kredi sağlayıcı Genesis’in finansal krize girerek işlemleri askıya almasıyla zor günler geçiriyor. Bildirildiğine göre Genesis, ABD merkezli borsaya yaklaşık 900 milyon dolar kadar borçlu durumda. 

En büyük Solana NFT projeleri Ethereum ve Polygon’a göç ediyor

Solana ağının en büyük NFT koleksiyonlarından ikisi olan DeGods ve y00ts, önümüzdeki yılın Ethereum ve Polygon’a köprü kurmayı planladıklarını duyurdu.

İki NFT koleksiyonu, Ekim 2021’de “Frank DeGods” takma adıyla anılan NFT geliştiricisi Rohun Vora tarafından Solana ağında oluşturuldu. Taban fiyat açısından bakıldığında iki proje de Solana’daki en önemli iki NFT koleksiyonu olarak kabul ediliyor.

Şu an taban fiyatı 5.221 dolara denk gelen 460 SOL olan DeGods koleksiyonu, şimdi Bored Ape Yacht Club, CryptoPunks gibi en büyük NFT koleksiyonların yayımlandığı Ethereum’a taşınacak. Bunun yanında 1.600 dolarlık bir taban fiyatına sahip diğer koleksiyon olan y00ts, Ethereum’un bir yan zinciri olan Polygon’a geçecek.

Ethereum bloklarının %67’si OFAC ile uyumlu

Blockchain verileri, Merge sonrası tüm Ethereum bloklarının neredeyse %60’ının ABD’nin Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından kendilerine uygulanan yaptırımlara uyduğunu gösteriyor.

Güncel durumda son 100 Ethereum bloğundan 67’sinin OFAC uyumluluğunu uyguladığı tespit edildi. Bu durum, çoğu yorumcu tarafından Ethereum’da sansür endişelerinin giderek arttığı şeklinde yorumlanıyor. 

Son zamanlarda Ethereum cüzdanlarında hareketsiz olarak duran yüksek miktarlı varlıkların aniden yer değiştirmesi, bu duruma bir tepki olarak kabul ediliyor. Öyle ki yatırımcılar, protokole uygulanan sansürden kaçınmak için henüz sansür prosedürünü uygulamayan rölelere yönelmeyi seçiyor olabilir. 

Donald Trump’ın NFT Koleksiyonunda fiyat düşüşü %70’i geçti

Eski başkan Donald Trump’ın NFT koleksiyonu, geçtiğimiz günlerde yoğun ilgi gördü ve koleksiyonda 99 dolara satılan NFT’ler hızlı şekilde satıldı.

Ancak NFT’lere yönelik talep ilk satışların ardından hızlı şekilde düştü. Trump’ın NFT’lerinins satıldığı OpenSea, NFT fiyatlarının ilk olarak %350 artış görmesine rağmen güncel durumda %70’i aşan düşüşler gördüğünü kaydetti.  

Trump’ın Polygon ağı üzerine basılan NFT’lerinin işlem hacmi 17 Aralık’ta rekor seviyeye ulaştı. Hacim, o gün yaklaşık 3,5 milyon dolara çıktı. Donald Trump, Truth Social web sitesinde “büyük bir duyuru” yapacağını söylemişti. Herkes 2024 seçimleriyle ilgili duyuru yapmasını beklerken Turmp’ın NFT koleksiyonunu açıklaması, ABD başkanı dahil birçok kişinin eleştirmesine neden oldu.

Polygon ağı büyümeye devam ediyor: Günlük işlemlerde BNB Chain’i bir kez daha geçti 

Polygon ağı, 2022 yılında günlük işlem bazında ikinci kez BNB Chain’i geride bıraktı. Son raporlara göre Polygon, hafta boyunca günlük işlem hacimlerine göre BNB Chain’i geride bıraktı.

Platform, günlük 3 milyondan fazla işlem kaydetti ve bunun en önemli nedenlerinden biri olarak Donald Trump’ın NFT lansmanını Polygon’da gerçekleştirmesi olarak görülüyor.

Araştırma şirketi Nansen, bunun yanında son zamanlarda 332.000’den fazla kullanıcının Polygon’da NFT bastığına dikkat çekti. Polygon, bu yıl Disney, Starbucks, Instagram ve Reddit gibi kuruluşlarla iş birliği yaparak dikkatleri üzerine çekti.

Japonya, yabancı sabit kripto para yasağını kaldırmaya hazırlanıyor

Japonya’da şu an kripto borsaları, piyasanın en büyük sabit kripto paraları USDT ve USDC’yi kullanamıyor. Ancak bu durum yakın zamanda değişebilir. 

Japonya Finansal Hizmetler Ajansı, ülke dışında ihraç edilen sabit kripto varlıklara uygulanan yasağı yeniden değerlendiriyor. Haber ajansı Nikkei‘nin dünkü haberine göre, Japonya Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), yabancı menşeli sabit varlıkların ülkede kullanımını yasaklayan mevzuatı 2023 yılında kaldıracak. Japonya Parlamentosu, Haziran ayında bankacılık dışındaki kurumların sabit kripto varlık ihracını yasaklayan yasayı onaylamıştı.

Yasak kalkarsa Japonya’daki kripto borsalarının sabit kripto para ticaretine dahil olmasıyla işlem hacimlerinde bir artış beklenebilir. Ancak FSA, sabit kripto paraların kullanımına yönelik yasağın kalkmasıyla kara para aklamayı önleme mevzuatının daha sıkı hale geleceğini söyledi.

Yazar: Günay Caymaz