Kripto paralar sert düşüş sonrası bekleme moduna geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Kripto para piyasalarından son 3 günde 80 milyar dolara yakın fon çıkış görülürken piyasa değeri yeniden 1 trilyon doların altına sarktı ve şu an 980 milyar dolar seviyesine gerilemiş durumda. 

Genel duruma baktığımızda günün ilk saatlerinde ortalama %6’yı bulan değer kaybı sonrası kripto paraların geneli gün içi işlemlerde yatay kaldı. Ancak piyasada tedirginlik devam ediyor. 

Sektör içi gelişmelere bakıldığında FTX kriziyle ilgili olumlu bir gelişme görülmezken borsadan çıkışların devam etmesi, problemin daha da büyüme olasılığını artırıyor. Bugün trend olan kripto para FTT, dün 22 doların üzerinde kalmayı başardı, ancak Günün ilk saatlerinde gelen toplu satışlarda %30’un üzerinde değer kaybetti ve 15 doların altına kadar sarktı. Dip seviyelerden gelen alımlarla ise altcoin, 17 -18 dolar bandına kadar yükseldi. 

Piyasadaki bazı görüşlere göre FTX, FTT’nin değerini korumak için elindeki diğer varlıkları satarak piyasadan FTT almaya devam ederse, piyasadaki düşüşü farklı bir boyuta taşıyabilir. Zira FTX’in desteklediği bir Blockchain ağı olan Solana’nın yerel tokeni SOL, FTT’den sonra bu sorundan en çok etkilenen kripto varlık oldu. SOL, bugün 25 dolara kadar geriledikten sonra gün içinde bir miktar toparlanarak 28 dolar bandına kadar yükseldi. 

FTX’in Alameda kaynaklı likidite krizinin kripto piyasalarında Terra benzeri bir soruna dönüşme ihtimalinin konuşulması ise yatırımcıları tedirgin ediyor. 

Bu gelişmenin dışında bu hafta ABD enflasyon verisinin açıklanacak olması, piyasada strese neden olan diğer bir olay. 

Karamsar bir havada devam eden kripto para piyasasında Bitcoin (BTC), 20.000 dolarlık psikolojik desteğini kaybettikten sonra 19.344 dolara kadar çekilmişti. Avrupa işlem saatlerinde gelen tepki alımlarıyla BTC, Ekim ayında direnç olarak çalışan 19.500 dolar üzerinde hareket ediyor.

BNB, ilk 10’da en düşen kripto para

En büyük 10 kripto para arasında bugün en az değer kaybeden kripto para BNB oldu. Binance’in yerel varlığı, son 24 saatte %2’ye yakın düşüşle 325 dolardan işlem görüyor. FTX’in en büyük rakibi Binance, elindeki FTT varlıklarını tasfiye etme planından bahsettikten sonra kripto borsasının CEO’su Changpeng Zhao, bu süreçte rezervlerinin güçlü olduğuna dair açıklamalarına devam ediyor.

Yüksek piyasa değerine sahip kripto varlıklar arasında en sert düşen altcoin ise Dogecoin oldu. DOGE, şu an %14’e yakın kayıpla 0,1 dolar bandına çekilmiş durumda.

Chainlink düşüşe direnen tek altcoin

İlk 100 kripto paraya baktığımızda şu an Chainlink (LINK), dün %10’u bulan değer artışı sonrası bugünkü toplu satışların ardından hızlı toparlandı ve günlük %5 değer artışıyla devam ediyor. Piyasanın geri kalanı ise negatif seyrine devam ediyor. 

Son durumda FTT ve DOGE ile birlikte en çok değer kaybeden kripto paralar, Aptos, EthereumPoW, Huobi Token ve Solana olarak sıralanıyor. 

Yazar: Günay Caymaz