Kripto piyasasındaki kargaşa ve ABD’nin belirsiz siyasi atmosferi Avrupa borsalarını olumsuz etkiledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

Yatırımcılar ABD’deki ara seçimleri ve üç aylık şirket sonuçlarını sindirmeye devam ederken kripto piyasasındaki kargaşanın, hissiyatı azaltmasıyla Avrupa borsaları düşüşle açılıyor.

DAX %0,5, CAC 40 %0,4 FTSE 100 %0,3 düşüş yaşadı.

ABD’deki siyasi ortam, ara seçimlerden iki gün sonra Perşembe günü de belirsizliğini koruyor. Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu elde etmeye yaklaşırken Senatonun kontrolünün kimde olacağı net değil.

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kongrenin, bir ya da her iki kanadının kontrolünü kazanmaları halinde Cumhuriyetçilerle “çalışmaya hazır olduğunu” belirtti ancak bu, Biden’in istediği herhangi bir yasayı geçirmesini çok zora sokacak.

Riskten kaçınan havaya bir de kripto borsası FTX’teki mali zorlukların kripto paralarda yol açtığı satış dalgası eklendi. Daha büyük rakip Binance, Perşembe günü yaptığı açıklamada durum tespitinin ardından kurtarma paketinden vazgeçtiğini duyurdu.

Avrupa’da ise üç aylık kurumsal kazanç raporları gelmeye devam ediyor.

Deutsche Telekom (ETR:DTEGn), T-Mobile US (NASDAQ:TMUS) işletmesinin müşteri kazanımı sayesinde destek gören güçlü üçüncü çeyrek kârının ardından tüm yıl beklentilerini yükseltirken Merck KGaA (ETR:MRCG), ilaç ve biyoteknoloji laboratuvar ekipmanlarından elde edilen yüksek gelirlerin etkisiyle, beklenenden daha iyi çeyreklik kazançlar bildirdi.

Credit Agricole SA (EPA:CAGR), kurumsal krediler ve tüketici finansmanı gelirlerindeki artışın etkisiyle üçüncü çeyrekte beklenenden daha yüksek kâr açıklarken Zurich Insurance Group (SIX:ZURN), Ian Kasırgası’ndan dolayı vergi öncesi 550 milyon dolar net zarar edeceğini duyurdu.

Avrupa veri tablosu Perşembe günü büyük ölçüde boş. Günün ilgi odağı, seansın ilerleyen saatlerinde paylaşılacak olan ABD enflasyon verileri olacak. Ekonomistler yıllık ana enflasyon oranının, Şubat ayından bu yana en düşük seviye olan %8’e düşmesini bekliyor.

Dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’den gelen talep artışına ilişkin endişeler, COVID-19 kısıtlamalarının tekrar gelmesi, vaka artışı ve ham petrol stoklarındaki artışla birlikte ham petrol fiyatları gerilemeye devam etti.

Önemli bir üretim merkezi olan Guangzhou şehri, 9 Kasım’da 2.000’den fazla yeni vaka bildirerek bu seviyenin üzerindeki üçüncü gününü yaşarken Çin genelindeki bölgesel vakalar, 30 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Çarşamba günü Enerji Bilgi İdaresinden alınan verilere göre ABD ham petrol stokları, geçen hafta 3,9 milyon varil artarak Temmuz 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak bu artışın büyük bir kısmı, Stratejik Petrol Rezervi’ndeki (SPR) yaklaşık 3,5 milyon varillik düşüşe bağlanabilir.

WTI %0,2 düşüşle 85,69 dolardan işlem görürken Brent %0,1 azalarak 92,58 dolara geriledi.

Brent fiyatları bu hafta şimdiye kadar %6’dan fazla değer kaybederken WTI %7 civarı düşüş gösterdi.

Ayrıca altın vadeli işlemleri %0,1 düşüşle 1.711,90 dolar olurken euro/dolar %0,2 artışla 1,0029’dan işlem gördü.