Maersk, küresel taşımacılık patlamasının nihayet sönmeye başlamasıyla düşüş yaşadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

Dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketi AP Moeller – Maersk (CSE:MAERSKa), pandeminin yol açtığı patlamanın nihayet sona ermesiyle birlikte ana taşımacılık işinin sert bir şekilde yavaşladığı uyarısında bulunmasının ardından Çarşamba günü hisseleri %5 üzerinde değer kaybetti.

Maersk yaptığı açıklamada, yaz boyunca çoğu navlun endeksinde belirgin olan eğilimleri doğrulayarak “Navlun oranlarının hem azalan talep hem de tedarik zincirindeki tıkanıklığın hafiflemesi nedeniyle bu çeyrekte zirveye ulaştığı ve normalleşmeye başladığı açıktır.” dedi.

Şangay ve Çin’deki diğer limanların kapatılmasının, küresel tedarik zincirlerini bir kez daha sekteye uğratmasıyla yılın başlarında bir miktar yükseliş gösteren Baltık Kuru Yük Taşımacılığı Endeksi (Baltic Dry Index), şu anda Mayıs ayından bu yana yarıdan fazla ve 2021 zirvesine göre %75’in üzerinde düşüş gösterdi.

Maersk’in uyarısı, pandeminin küresel tüketici harcamalarında büyük bir yapısal değişimi tetiklemesinin ardından küresel ticaret ve denizcilikte kaçınılmaz bir yavaşlamayı yansıtıyor. Büyük ölçüde Asya’da üretilen ancak Kuzey Amerika ve Avrupa’da tüketilen dayanıklı tüketim mallarına olan talepteki artış, konteynerler ve nakliye kapasitesi üzerinde henüz yeni azalmaya başlayan büyük baskı oluşturdu.

Bununla birlikte Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı yüksek enerji fiyatlarının, küresel üreticilere zarar vermesi ve tüketicilerin harcama gücünü azaltması nedeniyle yavaşlama şimdi gelişmiş ekonomilerdeki genel yavaşlamayla daha da artıyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2022 yılında %3,5 civarında olan küresel ticaret büyümesinin, önümüzdeki yıl %1’e kadar yavaşlamasını bekliyor.

Bu çerçevede Danimarkalı grup, bu yıl küresel konteyner talebine ilişkin tahminlerini düşürdü ve daha önce 2021 seviyelerinde kalmasını beklerken şimdi %2 ila %4 arasında bir düşüş öngörüyor. Yılın bu kadar geç bir döneminde gelen bu tahmin, 2022’nin son döneminde talepte orantısız derecede sert bir düşüş anlamına geliyor.

Bu uyarı; son iki yıldır dünyanın en çok para kazandıran sektörlerden biri olan denizcilik sektörünün, mevcut ekonomik döngüde son bir kez daha yükselişe geçme ihtimalini gölgede bıraktı. Kazançlar ve gelirler 3Ç’de şirketin ve piyasanın tahminlerini yine aştı; gelirler yıllık %37 artışla 22,8 milyar dolara, faiz ve vergi öncesi kâr %61 artışla 9,5 milyar dolara ve serbest nakit akışı %47 artışla 7,8 milyar dolara yükseldi.

Maersk, temel “Okyanus” bölümü konjonktürel bir yavaşlamaya girerken kaynaklarını giderek kara tabanlı lojistik kolunu büyütmeye yönlendiriyor. Yeni satın alınan LF Logistics’in konsolidasyonu sayesinde gelirleri %60’ın üzerinde artarak ilk kez 4 milyar doları aşan bu birim, üçüncü çeyrekte sağlam bir büyüme kaydetti.

Maersk hisseleri Kopenhag’da %5,6 düşüş gösterdi.