Mordaunt destek toplayamadı, İngiltere’nin yeni başbakanı Rishi Sunak oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

Rishi Sunak, son rakibi Penny Mordaunt’un milletvekili arkadaşlarından yeterli desteği alamamasının ardından İngiltere’nin yeni başbakanı olacak.

Muhafazakâr Parlamento Üyelerinden oluşan 1922 Komitesi’ne başkanlık eden Sir Graham Brady, yaptığı açıklamada Sunak’ın gerekli olan 100 destekçi barajını aşan tek aday olduğunu söyledi. Mordaunt sonucu kabul ederek Sunak’ın ülke çapındaki parti üyeleri tarafından parti lideri olarak onaylanmasının önünü açtı.

Muhafazakar Parti üyeleri, bu yaz başında Liz Truss ile girdiği seçim yarışında Sunak’ı, Truss’un düşük vergi ve deregülasyon gündemini tercih ederek reddetmişti. Sunak, bu gündemin yüksek enflasyon ve ekonomide çok az durgunluk olduğu bir dönemde piyasa gerçekleriyle ilk karşılaşmasından sağ çıkamayacağı konusunda uyarıda bulunmuş ve daha sonra piyasaların sterlini rekor düşük seviyeye itip devlet tahvillerini terk etmesiyle olaylar onu haklı çıkarmıştı.

İngiltere’nin finans piyasaları bu habere coşkulu bir tepki vererek Pazartesi günü Sunak’ın zaferi beklentisiyle ralli yaptı ve ardından haberin teyit edilmesiyle kazançları artırdı.

Truss’un fonlanmamış vergi indirimlerinin piyasaları korkutmasıyla %4,63’e kadar yükselen 10 yıllık devlet tahvili getirisi, gün içinde 21 baz puan düşüşle %3,84 seviyesine indi. 2 yıllık Gilt getirisi 28 baz puanlık düşüşle %3,44’e geriledi.

Madencilik ve enerji ağırlıklı FTSE 100 endeksine göre daha çok İngiltere odaklı bir endeks olan orta ölçekli FTSE 250 endeksi; piyasaların, İngiltere Merkez Bankasından (BoE) daha düşük bir faiz oranı aksiyonu fiyatlamasıyla %1,3 yükseldi.

Piyasalar Truss’un planlarının enflasyonu daha da yükselteceğinden ve merkez bankasının enflasyonu düşürmek için faizleri daha da agresif bir şekilde yükseltmeye zorlayacağından korkuyordu. Buna karşın Sunak, Boris Johnson döneminde maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde Johnson’ın pahalı harcama vaatlerini karşılamak için vergileri epey artırmıştı. Sunak’ın daha sıkı maliye politikası, genel talebi düşük tutarak daha yüksek faiz oranlarına olan ihtiyacı azaltıyordu.

Sunak, İngiltere’nin beyaz olmayan ilk ve 42 yaşında modern tarihin en genç başbakanı olacak.