Nasdaq düşüyor, kripto para piyasası yükselmeye devam ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünden beri yüzde 2,50’lik yükseliş kaydeden piyasa değeri bakımından dünyanın en değerli kripto parası 20 bin dolar seviyesindeki pozisyonunu sağlamlaştırırmışçasına hareket ederek 20 bin 740 dolardan işlem görüyor. Bitcoin’in söz konusu yükselişi hem geçtiğimiz beş haftadır süregelen düşük volatilitenin geride kalabileceğini hem de kısa bir süreliğine de olsa geleneksel hisse senedi piyasalarından eskisi gibi ayrışabileceğini gösteriyor.

Piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para Ethereum’da da yukarı yönlü hareketlilik sürüyor. Çarşamba günü çift haneli yükseliş kaydeden Ethereum son 24 saatte yüzde 4,07’lik değer kazanarak uzun zamandır tutunduğu 1,300 dolar seviyesinden uzaklaşarak 1,557 dolar seviyesinden işlem görüyor.

CoinDesk’e konuşan Oanda’nın pazar analisti Edward Moya, “Bitcoin artık 20 bin dolar seviyesinin üzerinde rahat bir pozisyon aldı, Fed’in faiz kararını açıklayacağı toplantısına kadar bu fiyat aralığında dengede duracaktır” diye konuşuyor.

Geçtiğimiz ay Avalanche CEO’su Emin Gün Sirer’in yaptığı bir sunumda hisse senedi piyasalarıyla kripto piyasası arasındaki pozitif korelasyona dikkat çekilmiş, yaklaşık 11 aydır bu trendin devam ettiği belirtilmişti. Fakat dünden beri başta Bitcoin olmak üzere kripto paralardaki yeşil görünümün aksine hisse senedi piyasalarındaysa düşüş söz konusu. Teknoloji yoğunluklu endeks Nasdaq dünü yüzde 2’lik ve S&P 500 yüzde 0,74’lük düşüşle kapatırken, Dow Jones ise yatay bir seyir göstermiş durumda.

Geleneksel piyasalarda gündem yoğun

Geleneksel piyasalarda ise yoğun bir veri takvimi söz konusu. Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı ve ABD üçüncü çeyrek büyüme rakamı gibi konu başlıkları ön planda olacak. Varlık yönetim şirketi Ünlü & Co.’nun günlük piyasa bülteninde “Avrupa’da ise gözler tamamen ECB toplantısına çevrilmiş durumda. Euro Bölgesi’nde enflasyon yıllık bazda yüzde 10 sınırında seyrederken ECB’nin TSİ 15.15’te sonuçlanacak toplantıda politika faizinde bir kez daha 75 baz puanlık artırım yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Merkez Bankası’nın bugünkü şartlar itibarıyla Aralık ayında ise 50 baz puanlık bir artırım daha yaparak yıl sonunda politika faizini yüzde 2,00 seviyesine taşıma ihtimali ise oldukça yüksek görünüyor” ifadeleri yer alıyor.

ABD’de ise büyüme verisi kritik bir indikatör olabilir. “Resesyon endişelerinin devam ettiğini düşünürsek TSİ 15.30’da açıklanacak büyüme verisinin vereceği sinyaller yakından takip edilecektir” ifadelerinin yer aldığı Ünlü & Co. analizi şöyle devam ediyor: “Ortalama piyasa beklentisi önceki çeyrekte yüzde 0,6 daralan GSYH rakamının bu kez yüzde 2,3 oranında artış göstereceği yönünde. Verinin daha güçlü bir tablo ortaya koyması büyümeye ilişkin risklerin düşük olduğuna yönelik algı yaratarak risk iştahını destekleyebilir. Bu hafta ayrıca Fed’in enflasyonu takip etmek için kullandığı PCE endeksi de açıklanacak. TÜFE rakamından farklı olarak PCE’de hem manşet rakamın (yüzde 6,2’den yüzde 6,3’e) hem de çekirdek rakamın (yüzde 4,9’dan yüzde 5,2’ye) yukarı yönlü bir eğilim sergilemesi bekleniyor.”

Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır