Powell’ın şahin yorumları, Avrupa borsalarında etkisini sürdürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Scott Kanowsky

Avrupa hisseleri Pazartesi günü düşerken tahvil getirileri yükseldi. Yatırımcılar Fed’in en üst düzey politikacısından gelen şahin açıklamaları ve Rus gaz tedarikinin önemli bir hattının yakında kapatılacak olmasını değerlendirmeye devam ediyor.

STOXX 600 %0,8 düşerek son bir ayın en düşük seviyesine indi. DAX endeksi %1,24, CAC endeksi %1,36 ve FTSE MIB endeksi %0,96 oranında düşüş kaydetti. FTSE 100 resmi tatil nedeniyle kapalıydı.

Almanya’nın 10 yıllık getirisi 10 baz puandan fazla artarak %1,5460 ile son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İtalya’daki muadili ise 16 baz puanın biraz üzerinde bir artışla en son Haziran ortasında görülen %3,844 seviyesine yükselirken İspanya ve Portekiz getirileri de artış gösterdi. Tahvil fiyatları, genelde getiriler yükseldikçe düşer.

Geçen hafta Jackson Hole, Wyoming’de düzenlenen bir sempozyumda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell’ın merkez bankasının faiz politikasında güvercin bir değişiklik planlamadığı ve borçlanma maliyetlerini artırmaya devam edeceği yönündeki açıklamaları Avrupa’daki havayı olumsuz etkiledi.

Powell ayrıca ABD ekonomisindeki büyümenin yüksek faizler nedeniyle sekteye uğrayabileceği uyarısında bulunarak hanehalkı ve işletmelerin yükselen tüketici fiyatları kontrol altına alınmadan önce bir süre “acı” çekebileceğini söyledi.

Powell’ın yorumları, Fed’in Eylül ayında borçlanma maliyetlerini 75 baz puan artıracağı ve faizlerin, yılı %3’ün oldukça üzerinde bitireceği yönündeki beklentileri artırdı.

ING analistleri bir notta, “Powell geçen Cuma Jackson Hole’da yapması gerekeni yaptı: Fed’in en önemli önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu açıkça ortaya koymak… piyasalara karşı nazik olacaklarına dair güvence vermedi, faizlerin zirveye ulaştıktan sonra hızla düşebileceğini ima etmedi.” diye yazdı.

İlgi şimdi Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerine kayıyor. Güçlü bir işgücü piyasası raporu, Fed’e mevcut para politikası sıkılaştırma hızını sürdürmesi için yeni bir alan yaratabilir.

Diğer taraftan Euro Bölgesi’nin bu hafta Rusya’dan gelen önemli bir gaz tedarik hattındaki planlı olmayan bakım sürecinin yol açacağı, yaklaşan enerji krizini atlatma kabiliyetine ilişkin endişeler devam ediyor. Moskova destekli enerji devi Gazprom’un (MCX:GAZP), önemli Nord Stream 1 boru hattı üzerinden Avrupa’ya olan doğal gaz akışını, 31 Ağustos ve 2 Eylül tarihleri arasında durdurması bekleniyor.

Kıtlık olasılığı, Alman elektrik fiyatlarını ilk kez 1.000 euro’nun üzerine çıkardı.

Bu endişeler aynı zamanda euro’nun dolar paritesinin üzerine kısa süreli çıkışını da sonlandırdı ve ortak para birimi sabah Avrupa işlemlerinde 0,9944 dolardan işlem gördü. Euro geçen haftanın sonlarında, Avrupa Merkez Bankasının Eylül ayındaki toplantısında temel faiz oranlarını 75 baz puana kadar yükseltmeyi tartışabileceği yönündeki haberlerle yükselmişti.

Hisse senetlerinde ise Ericsson (ST:ERICb) hisseleri, İsveçli telekomünikasyon ekipmanı üreticisinin önümüzdeki aylarda Rusya’daki ticari faaliyetlerini durdurmak için harekete geçeceğini açıklamasının ardından düştü. Şirket, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Nisan ayında ülkedeki faaliyetlerini durdurmuştu.

Fransız ilaç üreticisi Valneva ‘nın (EPA:VLS) hisseleri, COVID-19 aşısının olumlu son aşama deneme sonuçlarıyla Pazartesi günü değer kazanan birkaç şirketten biri oldu.

Petrol fiyatları, yatırımcıların küresel arzın sıkılaşma potansiyelini değerlendirmesiyle geçen hafta elde ettiği kazançları artırdı. ABD ham petrol %0,06’lık hafif bir artışla 93,12 dolara yükselirken Brent %0,15 artışla 99,15 dolar oldu.

Ayrıca altın vadeli işlemleri %0,95 azalarak 1.733,25 dolara geriledi.