Ripple – SEC davasında son sözler söylendi: Davada sona mı gelindi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Son iki senedir kripto gündeminden düşmeyen Ripple ile SEC arasındaki yasal mücadelede sona gelindiğine dair güçlü sinyaller var. 

2 Aralık tarihinde taraflar, özet karar için verilen dilekçelere yanıtlarını sundular. Ripple, SEC’in sunduğu dilekçeye cevap olarak kurumun, 2013 – 2020 yılları arasında XRP satışına yönelik olarak bir yatırım sözleşmesi ve federal yasalara göre kripto paranın bir menkul kıymet olduğuna dair somut kanıtlar sunamadığını öne çıkardı.

Bunun yanında Ripple avukatları, SEC’in bireysel işlemlerin büyük çoğunluğunun yabancı kripto para borsalarında gerçekleştiğini kabul etmesine atıfta bulundu. Buna bağlı olarak federal menkul kıymet yasalarının yabancılara satış ve teklifleri kapsamadığı konusu ele alındı. Her ne kadar Ripple’ın güçlü bir savunması olduğu görülse de davayı takip eden uzmanlar, bu gerekçelerin mahkeme tarafından kabul edilip edilmeyeceği konusunda temkinli yaklaşmayı seçiyor.

Ancak Ripple avukatı James Filan, dava ile ilgili özet kararın beklenenden erken gelebileceğini söylüyor. Eski bir federal savcı olan Filan, karar verilmesi gereken bir kaç konunun tek bir kararda verilebileceğini hatırlattı.

“Ripple tüm kripto endüstrisi için mücadele veriyor”

Son durumu gündemine alan Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, Ripple avukatı Stuart Alderoty’nin tweet’ini ön plana çıkararak Ripple’ın tüm kripto endüstrisi için mücadele ettiği sözünü teyit etti. Garlinghouse, ABD’de faaliyet gösteren tüm sektör katılımcıları için net kurallar oluşturmak adına agresif bir şekilde mücadele ettiğini söyleyen ve ilk günden verdiği sözü yerine getirerek davanın son aşamasına geldikleri için Ripple ekibini tebrik etti.

XRP, Ripple davasının çözülmesiyle yeni bir boyut kazanabilir

Son 2 senelik periyotta XRP fiyatı, malum davadan direkt etkilendi. Dava ile ilgili gelişmeleri hızlı şekilde fiyatlayan yatırımcılar, XRP grafiğinde zaman zaman volatil hareketlerin oluşmasına neden oldu. 

Ancak son boğa piyasasını kaçıran XRP, genel olarak bakıldığında bu önemli davadan dolayı baskı altında kaldı. Ripple, bu süre zarfında faaliyetlerine devam edip önemli işlere imza atsa da bazı büyük kripto borsalarının XRP ticaretine son vermesi, kripto para için en büyük darbe oldu.

Son durumda mahkeme, XRP’nin menkul kıymet olmadığına dair bir karar verirse altcoin fiyatında önemli değer artışlarının görülmesi ihtimal dahilinde. Ancak bazı uzmanlar, ABD’nin en önemli düzenleyici kurumlarından biri olan SEC’in böylesine büyük bir davayı kaybetmesinin önemli bir prestij kaybı olacağı konusunu da göz ardı etmiyor. Bu yüzden SEC’in davayı kaybetmemek adına tüm gücünü ortaya koyacağına inanılıyor. 

En iyi ihtimal ise iki tarafın davayı bir anlaşma sonuçlandırması olarak görülüyor. Öyle bile olsa geçen ay anlaşma söylentilerine verilen pozitif tepkiler, XRP yatırımcılarının davanın berabere bitmesini kabul edeceği sonucunu ortaya koyuyor. 

XRP fiyatında son durum

XRP, SEC davasında kritik bir sürece girilmesiyle birlikte Kasım ayının son haftasından bu yana bekleme aşamasında bulunuyor. Bu süre zarfında XRP, 0,385 – 0,4 dolar aralığında hareket etmeye devam ediyor.

Hafta sonu işlemlerden 0,38 dolardaki destek bölgesini test eden yatırımcılar, haftaya hafif alıcılı başladı ve altcoin fiyatı yeniden 0,39 dolar bandına geri döndü. Diğer yandan Kasım ayının ilk haftasındaki genel satış dalgasında 0,34 dolarda denge bulan kripto para, son durumda 0,4 dolarda bir dirençle karşılaşmış durumda.

Yazar: Günay Caymaz