SEC, Ripple davası için örnek teşkil edebilecek bir davayı kazandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), geçen sene Mart ayında kripto şirketi LBRY’nin yerel tokeni LBC’nin menkul kıymet olduğu ve komisyona kaydolmadığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. 

Mahkeme, dün verdiği kararda LBRY’nin tokeni LBC’yi alan yatırımcıların kâr elde etme olasılıklarını geçerli buldu ve varlığı menkul kıymet olarak kabul etti. Bunun yanında mahkeme gerekçesinde LBRY’nin madenciliğini yaptığı ve ciddi bir miktarda LBC portföyüne sahip olduğu için kripto paranın değerini artırma potansiyeli olduğu kararına vardı.

LBRY davası Ripple’ı etkiler mi?

SEC, 2017 yılında yaşanan ICO (ilk coin arzı) patlamasından bu yana bu girişimlerin menkul kıymet arzı olduğu şeklinde uyarıda bulunuyordu. Ancak o dönem bu faaliyetler için çok fazla aksiyon alınmadı. Eski SEC Başkanı Jay Clayton, o dönem şimdiki SEC Başkanı Gary Gensler gibi bir grup token satışıyla fon topluyor ve alıcılar bu varlıkları kâr elde etme amacıyla alıyorsa bu varlıkların menkul kıymet sınıfında girdiği görüşünü savundu.

Bu konuda somut bir adım ise Gary Gensler döneminde atıldı. Bilindiği gibi SEC, 2020’nin sonlarına doğru XRP’yi bir menkul kıymet olarak görerek Ripple’a varlık satışında menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Bu davadan birkaç ay sonra düzenleyici kurum, aynı gerekçeyle LBRY’ye de dava açtı. 

Ripple’ın gölgesinde kalan LBRY davasının dün şirket aleyhine sonuçlanması, gözlerin yine Ripple davasına çevrilmesine neden oldu. Son duruşmalarda ibre, Ripple lehine dönmüşken şimdi LBRY davasının yargıç tarafından örnek olarak alınması durumunda XRP ihraççısının son duruma düşebileceği düşünülüyor. 

Sonuç olarak, SEC’in LBRY davasındaki zaferinin Ripple’ın davasını ne ölçüde etkileyeceği henüz belirsiz. Ancak, SEC’in, özet kararda iki davanın benzer olduğunu vurgulamak için elinden geleni yapacağı aşikâr.

XRP’de son durum

XRP, 5 Kasım’da 0,5 dolara kadar yükseldikten sonra geçen hafta sonu başlayan düşüş ivmesini bu haftaya taşıdı. FTX krizi, kripto piyasasını olumsuz etkilemeye devam ederken XRP, bugün %9’a yakın düşüş görerek 0,42 dolara kadar düşüş gördü. Son 4 günde ise %15’e yakın değer kaybı gören XRP, şu an 0,43 dolar bandında el değiştiriyor.

Yazar: Günay Caymaz