S&P, yeniden sermayelendirme stratejisinin riskli olabileceği endişesiyle Credit Suisse’nin notunu düşürdü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Geoffrey Smith

Standard & Poor’s’un, kapsamlı bir yenilenme planının uygulama riskiyle dolu göründüğüne karar vermesiyle Credit Suisse’nin (NYSE:CS) kredi notu Çarşamba günü bir darbe daha aldı.

S&P, İsviçre bankasının uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek halen yatırım yapılabilir seviyedeki en düşük not olan BBB-‘ye indirdi ve “kötüleşen ve değişken ekonomik ortamda ve piyasa ortamında önemli uygulama riskleri” gördüğünü söyledi.

“Varlık satışlarıyla ilgili bazı detayların belirsizliğini koruduğunu” da sözlerine ekledi ancak yine de bankanın görünümünü “stabil” olarak bıraktı.

Geçtiğimiz hafta CS yönetimi, bankayı istikrarsız liderlik ve kötü risk yönetiminin neden olduğu uzun süreli düşüşten kurtarmayı amaçlayan radikal bir yeniden yapılandırma planı açıkladı. Suudi Ulusal Bankasının (Saudi National Bank) %9,9’luk bir hisse alarak sermaye artırımına öncülük edeceği, 4 milyar dolarlık yeni sermaye artırımı hedefliyor.

Buna ek olarak yatırım bankacılığından büyük ölçüde çekilmeyi ve bu faaliyetleri yenilenmiş bir Credit Suisse First Boston markası altında birleştirmeyi hedefliyor. Menkul kıymetleştirilmiş ürünler işini, özel sermaye şirketlerinin liderliğindeki bir konsorsiyuma satmak için prensipte anlaştı bile.

Ancak Çarşamba günü banka için bazı iyi haberler de vardı. S&P’nin büyük rakibi Moody’s, en büyük iştiraklerinden birinin notunu düşürmesine rağmen bankanın notunu daha fazla düşürmemeye karar verirken Financial Times, Katar Yatırım İdaresinin (Qatari Investment Authority) Suudi Arabistan merkezli yatırım şirketi Olayan ile birlikte bankadaki payını artırmayı planladığını bildirdi.

Gazetenin, konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı habere göre sermaye artırımının ardından Orta Doğulu üç grup, bankanın %25’inden biraz daha azına sahip olabilecek.

4 milyar dolarlık sermaye artırımı, İsviçre bankasının üçüncü çeyrekteki benzer büyüklükteki zararın (bu, üst üste dördüncü çeyrek zararı) bilançoda yarattığı açığı kapatacak. Son üç ayda yatırımcı çıkışlarının ciddi şekilde hızlanmasının ardından bankanın bundan sonra gelişip gelişemeyeceği, yüksek net değere sahip bireysel yatırımcıları küresel varlık ve servet yönetimi işlerine geri getirmede başarısına bağlı olacak.