TÜFE sonrası dolar düşmeye devam ederken sterlin yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

ABD doları Cuma günü Avrupa ticaretinde zayıflayarak ABD enflasyonunun beklenenden daha büyük bir düşüş yaşamasının ardından satışları sürdürürken sterlin üçüncü çeyrek büyümesindeki küçük bir daralmanın ardından yükselişe geçti.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,5 düşüşle 107,50’den işlem gördü ve bir önceki seansta %2’den fazla kayıp yaşadıktan sonra Eylül ortasından bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Dolardaki bu zayıflık; Perşembe günü açıklanan ve ABD’de TÜFE enflasyonunun Ekim ayında %7,7 ile son dokuz ayın en düşük hızında büyüdüğünü gösteren verinin, Fed’in bu yıl yaptığı bir dizi keskin faiz artışının nihayet istenen etkiyi yarattığını göstermesinden kaynaklandı.

Bu durum, merkez bankasının agresif parasal sıkılaştırma kampanyasını daha önce öngörülenden daha yavaş bir tempoyla sürdüreceği yönündeki beklentileri artırdı. Aralık ayında 75 baz puanlık bir artış yerine sadece 50 baz puanlık bir artış bekleniyor.

ING analistleri bir notta “TÜFE verileri bu kararda son söz olmayacak (ondan önce istihdam verileri ve bir TÜFE raporu daha var) ancak Fed’in konfor seviyesine ilişkin tonu belirleyebilir.” dedi.

Öte yandan İngiltere ekonomisinin, Eylül ayına kadar olan üç ayda %0,2 küçüldüğünü gösteren raporun ardından sterlin/dolar %0,3 artarak 1,1747’ye yükseldi – bu, beklenen %0,5’lik düşüş kadar derin bir daralma değildi.

Ancak son altı çeyrekte ilk kez yaşanan bu daralmanın, uzun bir resesyonun başlangıcı olması beklenirken geçen hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE), enflasyonla mücadele için faizler artmaya devam ettiği takdirde İngiltere ekonomisinin iki yıllık bir resesyona gireceğini belirtti.

Euro/dolar 0,3 artışla 1,0242’ye yükselerek Ağustos ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyesine çıkıp getirisini artırırken riske hassas AUD/USD çifti ise %0,5 artışla 0,6653’ten işlem gördü.

Perşembe günü doların, Japon yeni karşısında 2016’dan bu yana yaşadığı en kötü gününü kaydederek %3,7 düşmesinin ardından dolar/yen, %0,2 değer kazanarak 141,25’ten alıcı buldu.

Çin’in ülkeye giriş yapan kişilerin karantinada geçirmesi gereken süreyi yedi günden beş güne indirmesinin ardından yuan dolar karşısında son iki haftanın en güçlü seviyesine tırmandı. dolar/yuan ikilisi %1,1 düşüşle 7,1069’a geriledi.

Bu gelişme, Hong Kong’un COVID-19 kısıtlamalarının bazılarını gevşettiğine dair haberlerin ardından yaşandı ve Çin’in katı COVID-19 politikasını dikkatli bir şekilde tekrar değerlendireceği yönündeki spekülasyonları yeniden alevlendirdi.